Przepisy MAGDALENY ROZENFELD, 4 sezon, Łódź

Kukurydziana rozgrzewka
Kukurydziana rozgrzewka

PRZYSTAWKA:

Kukurydziana rozgrzewka z pomarańczowym akcentem

Zupa kukurydziana

Składniki:

  • 1 litr dobrego, domowego bulionu warzywnego
    • 2 puszki kukurydzy
      • 2 małe cebule
        • 2 puszki mleka kokosowego
          • 2cm świeżego imbiru
            • 2 łyżeczki miodu
              • sól
                • czosnek
                  • chili w proszku
                    • płaska łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry
                      • 1/2 łyżeczki szafranu
                        • płaska łyżeczka cynamonu
                          • łyżeczka czosnku w proszku
                            • 2 łyżki mąki kukurydzianej
                              • 6 łyżek wiórek kokosowych
                                • 2 łyżki serka mascarpone

                                  Sposób przygotowania:

                                  Bulion wlewamy do garnka, cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy wraz z kukurydzą i wodą z puszki kukurydzy do wywaru. Całość gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy 1,5 puszki mleka kokosowego, starty imbir, miód, kolendrę, cynamon, czosnek, szafran i gotujemy (bez przykrycia) kolejne 5 minut. Kiedy przyprawy „oddadzą” smaki dodajemy sól i chili zgodnie z upodobaniem. Całość miksujemy, następnie przecieramy przez sito, aby usunąć łuski od ziaren kukurydzy i osiągnąć aksamitną konsystencję. Zupę ponownie podgrzewamy, zagęszczamy mąką kukurydzianą i zagotowujemy. Następnie pozostałe pół puszki mleka kokosowego wlewamy do małego rondelka, łączymy z wiórkami kokosowymi i redukujemy płyn do 1/4 objętości, następnie mieszamy z serkiem mascarpone na gładką masę, którą należy schłodzić. Zupę podajemy ozdobioną sporą ilością kokosowej śmietany, świeżą kolendrą i szafranem.

                                  Pomarańczowy akcent

                                  Składniki:

                                  • opakowanie ciasta francuskiego 275 g
                                    • 0,5 kg marchewki
                                      • szklanka soku pomarańczowego
                                        • pół szklanki wody
                                          • laska kory cynamonu
                                            • 5 ziarenek ziela angielskiego
                                              • 5 goździków
                                                • 3 cm świeżego imbiru
                                                  • 5 g masła
                                                    • sok z cytryny
                                                      • 1 łyżka cukru
                                                        • 1 łyżka mąki kukurydzianej
                                                          • łyżeczka curry w proszku
                                                            • sól, pieprz cytrynowy
                                                              • ziarna sezamu
                                                                • jajko

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla o szerokim dnie lub dużej, głębokiej patelni wlewamy wodę, sok pomarańczowy, dodajemy przełamaną laskę cynamonu, ziele angielskie, goździki, utarty imbir, masło. Całość gotujemy około 5 minut. Do powstałego wywaru dodajemy marchewkę, wlewamy sok z cytryny, dusimy do prawie całkowitego odparowania płynu. Dodajemy cukier, sól, pieprz cytrynowy, mieszamy. Farsz studzimy. Wyjmujemy cynamon, goździki i ziele angielskie. Piekarnik ustawiamy na 200°C z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy na około 4 milimetry, rozsmarowujemy warstwę farszu i rolujemy. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Zrolowane ciasto kroimy na około 1,5 cm kawałki, rozkładamy płasko na blasze ( będzie widać zakręcony wzór z pomarańczowego farszu) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 15-20 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. Podajemy jako indywidualną zakąskę lub dodatek do kremowej zupy kukurydzianej.

                                                                  DANIE GŁÓWNE:

                                                                  Saltimbocca w barwnej odsłonie

                                                                  Saltimbocca w barwnej odsłonie
                                                                  Saltimbocca w barwnej odsłonie

                                                                  Składniki:

                                                                  • 600 g piersi z kurczaka
                                                                    • 350 g mielonej jagnięciny
                                                                      • 10 dużych plastrów szynki serrano lub parmeńskiej
                                                                        • 50 g sera parmezan lub grana padano
                                                                          • listki świeżej mięty
                                                                            • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
                                                                              • czosnek granulowany
                                                                                • sól, pieprz

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Zioła prowansalskie zaparzamy na sitku wrzątkiem. Kroimy 10 listków mięty i łączymy z jagnięcym mięsem mielonym, solimy, pieprzymy i odstawiamy. Z piersi kurczaka przygotowujemy płaskie kotlety grubości około 1cm (grubsze kawałki mięsa kroimy w poprzek, następnie rozbijamy lekko mięso przekładając je folią spożywczą). Kurczaka popieprzymy, lekko obsypujemy czosnkiem i bardzo delikatnie solimy (ser i szynka są wystarczająco słone). Następnie na każdy kawałek nakładamy zioła, ścieramy ser równomiernie pokrywając powierzchnię. Następnie przekładamy warstwą mielonej jagnięciny (też do 1 cm) ponownie ścieramy ser, na każdym kawałku układamy kilka listków mięty, ostatnią warstwą jest plaster szynki, który należy połączyć z mięsem wykałaczkami łącząc w ten sposób wszystkie warstwy. Tak przygotowane mięso odstawiamy na minimum 20 min.( W tym czasie przygotowujemy ryż). Zamarynowane mięso pieczemy na oleju z łyżką masła najpierw od strony z szynką, kiedy pierś kurczaka zacznie być dosmażona (będzie to widać na brzegach) wtedy odwracamy mięso i dopiekamy. Całość jest wyjątkowo soczysta dzięki takiemu przeplataniu warstw mięsa i sera. Gotowe mięso podajemy z ryżem, i połówką granatu.

                                                                                  Ryż

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 250 g ryżu białego (basmati lub jaśminowy)
                                                                                    • szklanka groszku mrożonego
                                                                                      • 8 g masła
                                                                                        • skórka z jednej cytryny
                                                                                          • sok z połowy cytryny
                                                                                            • pieprz cytrynowy

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, następnie dodajemy masło, pieprz cytrynowy, groszek zielony, skórkę i sok z cytryny, podlewamy odrobiną wody i na maleńkim ogniu gotujemy około 10 minut często mieszając do uzyskania lekko lepkiej masy. W razie potrzeby dolewamy wody. Trzymamy szczelnie przykryte do momentu podania.

                                                                                              Sałata lodowa

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 2 jabłka
                                                                                                • owoce granatu
                                                                                                  • czerwona cebula
                                                                                                    • curry w proszku
                                                                                                      • 4 liście limonki
                                                                                                        • 4 łyżki oliwy
                                                                                                          • 2 łyżki octu balsamico
                                                                                                            • sok z granatu
                                                                                                              • 2 łyżki miodu wielokwiatowego

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                W małym rondelku podgrzewamy oliwę, ocet, sok z granatu, liście limonki i miód. Całość mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka dzielimy na 16tki i posypujemy curry. Sałatę lodową rozdrabniamy i układamy na talerzu, następnie kroimy czerwoną cebulę w piórka i posypujemy nimi sałatę. Patelnię grillową lekko smarujemy olejem, rozgrzewamy i grillujemy na niej cząstki jabłka. Następnie rozkładamy je na sałacie, polewamy sosem i posypuje owocami granatu. Tym samym sosem kropimy mięso.

                                                                                                                DESER:

                                                                                                                W orzeźwiającym trójkącie smaku

                                                                                                                W orzeźwiającym trójkącie smaku
                                                                                                                W orzeźwiającym trójkącie smaku

                                                                                                                Tort czekoladowy

                                                                                                                Ciasto

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 150 g połamanej ciemnej/gorzkiej czekolady
                                                                                                                  • 150 g masła
                                                                                                                    • 5 jaj rozmiaru L
                                                                                                                      • 1 łyżka kakao
                                                                                                                        • 180 g cukru

                                                                                                                          Mus

                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                          • 50 g połamanej ciemnej czekolady
                                                                                                                            • 50 g połamanej mlecznej czekolady
                                                                                                                              • 100 g masła
                                                                                                                                • 3 jajek rozmiaru L
                                                                                                                                  • 2 łyżeczki kakao
                                                                                                                                    • 125 g cukru
                                                                                                                                      • 3 lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80/90 ml ciepłej wody

                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                        W misce ustawionej nad gotującą się wodą rozpuszczamy masło z czekoladą. Dobrze mieszamy a następnie studzimy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Miksujemy żółtka z kakao, dodajemy do ostudzonej czekolady i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Ubite białka łączymy z masą czekoladową, dokładnie, ale bardzo ostrożnie mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Nie przejmujemy się, kiedy wyrośnięte ciasto szybko opadnie – tak ma być. Mus przygotowujemy po ostudzeniu pieczonego spodu. W tej samej misce rozpuszczamy masło i dwa smaki czekolady. Powstałą masę studzimy. Żółtka z kakao miksujemy i dodajemy do ostudzonej czekolady mieszając. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Mikserem ubijamy białka na bardzo sztywną, białą pianę wraz z cukrem. Ubite białka łączymy z masą czekoladową, starając się zachować jak najwięcej „powietrza” w masie. Powstały mus wylewamy na upieczony spód i schładzamy w lodówce przynajmniej 4 godziny. Ciasto jest najpyszniejsze kolejnego dnia. Wierzch ciasta najlepiej obsypać prażonymi migdałami. Ciasto podajemy z lodami i owocem marakui.

                                                                                                                                        Lody mango

                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                        • 300 g zamrożonego miąższu owoców mango
                                                                                                                                          • 100 g zamrożonego ananasa
                                                                                                                                            • 5 łyżek jogurtu min 3%
                                                                                                                                              • 4 łyżki serka mascarpone
                                                                                                                                                • 2 do 4 łyżki miodu wielokwiatowego
                                                                                                                                                  • kilka listków mięty
                                                                                                                                                    • skórka starta z limonki

                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                      Ceramiczne naczynie schładzamy w zamrażarce. Owoce, jogurt, serek mascarpone, miód i miętę oraz skórkę z limonki miksujemy na jednolitą masę. Gdyby lody okazały się mało słodkie dodajemy miód do smaku, jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę jogurtu. Lody przekładamy do schłodzonego pojemnika i podajemy od razu lub przechowujemy je w zamrażarce. Przed samym podaniem lody należy wyjąć z zamrażarki i „ocieplić”, ponieważ najsmaczniejsze są zdecydowanie w postaci bardziej aksamitnej miękkiej.

                                                                                                                                                      Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                      Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                      Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                      Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                      Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                      Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                      Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                      The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                      The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                      Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                      Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                      Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                      Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"