Przepisy Macieja Wawrzkiewicza, sezon 6, Częstochowa

Z ziemi włoskiej do polskiej
Z ziemi włoskiej do polskiej

PRZYSTAWKA:

Z ziemi włoskiej do polskiej

Biały krem

Składniki:

  • 1 kalafior
    • 1 l bulionu drobiowego
      • 250 g kwaśnej śmietany
        • świeża natka pietruszki
          • świeży koperek
            • sól, pieprz

              Sposób przygotowania:

              W bulionie rozgotowujemy różyczki kalafiora, następnie dokładnie je miksujemy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

              Czerwony krem

              Składniki:

              • 2 puszki przetartych pomidorów bez skórki
                • 1 l bulionu drobiowego
                  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
                    • oliwa z oliwek
                      • 1 łyżka masła
                        • sól, pieprz
                          • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
                            • świeża bazylia
                              • świeży rozmaryn

                                Sposób przygotowania:

                                Pomidory z puszki zalewamy bulionem, zagotowujemy, a następnie dokładnie miksujemy. Dodajemy drobno posiekaną bazylię i rozmaryn. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, octem oraz łyżką oliwy i masła. Na koniec wszystko raz jeszcze dokładnie miksujemy. Ważne, aby oba kremy miały taką samą konsystencję. Obie zupy nalewamy jednocześnie z dwóch stron na talerz. Podajemy udekorowane listkami bazylii.

                                DANIE GŁÓWNE:

                                Trzy ptaki

                                Trzy ptaki
                                Trzy ptaki

                                Składniki:

                                • 1 gęś
                                  • 1 kurczak
                                    • 2 piersi z kaczki
                                      • 2 łyżki suszonego majeranku
                                        • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
                                          • 3-4 ząbki czosnku
                                            • pieprz, sól
                                              • 1 mały kieliszek czerwonego wytrawnego wina
                                                • 4 kapelusze suszonych grzybów
                                                  • 2 kwaśne jabłka
                                                    • kiełki do dekoracji
                                                      • bułka tarta
                                                        • marynowana gruszka
                                                          • 1 mały słoiczek żurawiny

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Gęś i kurczaka luzujemy z kości, łącznie z nogami. Gęś nacieramy mieszanką soli i majeranku (szczególnie od zewnątrz). Odstawiamy na noc do lodówki. Piersi z kaczki skrapiamy czerwonym winem, wkładamy do woreczka foliowego i również odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kaczkę solimy i obsmażamy na patelni, zwracając szczególną uwagę, aby jak najwięcej tłuszczu wytopić ze skórki. Kurczaka nacieramy roztartym czosnkiem, pieprzem i solą. Podsmażone piersi kaczki składamy mięsem do środka i wkładamy do wnętrza kurczaka. Nafaszerowanego kurczaka wkładamy do wnętrza gęsi, którą na koniec dokładnie zszywamy. Jeśli jest miejsce, do gęsi możemy również włożyć w całości dwa kwaśne jabłka. Gęś pieczemy w temperaturze 160-170oC przez około 3 godziny. Pod koniec pieczenia pilnujemy, aby gęś się ładnie zarumieniła. Kapelusze grzybów namaczamy dzień wcześniej w mleku. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w mleku z dodatkiem wody. Ugotowanie grzyby panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Mięsa podajemy z kluskami, czerwoną kapustą, smażonymi grzybami, oraz marynowaną gruszką z żurawiną.

                                                            Sos

                                                            Składniki:

                                                            • 5 dag krojonych suszonych grzybów
                                                              • 1 szklanka bulionu drobiowego
                                                                • sól, pieprz
                                                                  • słodka śmietana do zagęszczenia sosu

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Namoczone dzień wcześniej w wodzie grzyby, gotujemy, następnie dolewamy bulion i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos zagęszczamy śmietaną.

                                                                    Kluski kładzione

                                                                    Składniki:

                                                                    • pęczek świeżego koperku
                                                                      • 250 g mąki pszennej
                                                                        • 4 jajka

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Pęczek koperku drobno siekamy, następnie miksujemy z dodatkiem mąki, Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy wyrabiamy ciasto na kluski kładzione. Łyżką formujemy kluski i wrzucamy je do wrzątku. Gotujemy aż do wypłynięcia.

                                                                          Czerwona kapusta

                                                                          Składniki:

                                                                          • mała główka czerwonej kapusty
                                                                            • 1 łyżka octu winnego
                                                                              • 1 kwaśne jabłko
                                                                                • 1 szalotka

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Czerwoną kapustę drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy ocet i zagotowujemy. Po przestygnięciu dodajemy drobno posiekane jabłko i cebulę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                                                                  DESER:

                                                                                  Reggae na lodzie

                                                                                  Reggae na lodzie
                                                                                  Reggae na lodzie

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 2 żółtka
                                                                                    • 3 łyżki cukru pudru
                                                                                      • 4 łyżki kwaśnej śmietany
                                                                                        • 5 łyżek śmietanki kokosowej
                                                                                          • 1 ananas
                                                                                            • 1 mango
                                                                                              • 2 limonki
                                                                                                • 1 czerwona ostra papryka
                                                                                                  • 2 łyżki miodu
                                                                                                    • kilka listków świeżej bazylii
                                                                                                      • kilka listków świeżej mięty
                                                                                                        • 1 łyżka rumu
                                                                                                          • szczypta mielonego ziela angielskiego
                                                                                                            • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy kwaśną śmietanę. Następnie cały czas miksując dodajemy śmietankę kokosową. Całość jeszcze przez chwilę miksujemy. Gotową masę zamrażamy. Ananasa i mango kroimy w drobną kostkę, paprykę w cieniutkie plasterki. Dodajemy sok i skórkę z limonki, miód, listki mięty, bazylii oraz resztę przypraw. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Deser odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Na dnie pucharków wykładamy lody kokosowe, a następnie sałatkę owocową.

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                              Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                              Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                              Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                              Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                              Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"