Przepisy ŁUKASZA GRUSZCZYŃSKIEGO, sezon 5, Kielce

Bruschetta duo
Bruschetta duo

PRZYSTAWKA

Bruschetta duo

Składniki:

  • 3 bruschetty
    • 300 g mrożonego groszku
      • 1/2 pęczka świeżej mięty
        • 100 g łuskanych ziaren słonecznika
          • 100 g łuskanych ziaren dyni
            • 1/2 pęczka świeżej bazylii
              • 200 g sera pecorino
                • 200 g mozzarelli
                  • 3 ząbki czosnku
                    • 4 marchewki
                      • 1/2 małego kalafiora
                        • 1 szalotka
                          • zioła prowansalskie
                            • oliwa
                              • sól, pieprz

                                Sposób przygotowania:

                                Szalotkę drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, a po chwili pokrojony kalafior. Bruschettę kroimy na kromki i skrapiamy oliwą z czosnkiem. Pieczemy w temperaturze 170°C do lekkiego zrumienienia. Podajemy po dwie bruschetty na jedną osobę. Pierwszą z pesto numer I i świeżą mozzarellą. Drugą z pesto numer II i kalafiorem z marchewką.

                                Pesto nr I

                                Sposób przygotowania:

                                Rozmrożony groszek miksujemy z miętą i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                Pesto nr II

                                Sposób przygotowania:

                                Na gorącej patelni, cały czas mieszając, prażymy pestki dyni i słonecznika. Następnie całość miksujemy średnio drobno z bazylią, oliwą i serem pecorino.

                                DANIE GŁÓWNE:

                                Tagliatelle jam session

                                Tagliatelle jam session
                                Tagliatelle jam session

                                Składniki:

                                • 1 szalotka
                                  • 250 g świeżych grzybów
                                    • 1 ząbek czosnku
                                      • 250 g mascarpone
                                        • 125 ml śmietany 18%
                                          • słoik suszonych pomidorów w oliwie
                                            • 200 g pomidorów koktajlowych
                                              • świeża natka pietruszki
                                                • 500 g makaronu tagliatelle

                                                  Sposób przygotowanie:

                                                  Pokrojone grzyby podsmażamy na oliwie. Gdy lekko się zrumienią dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory. Gdy całość lekko się poddusi dodajemy mascarpone ze śmietaną. Danie dekorujemy kolorowymi pomidorkami i posiekaną natką pietruszki. Podajmy z ugotowanym al dente makaronem.

                                                  DESER

                                                  Malinowy unplugged

                                                  Malinowy unplugged
                                                  Malinowy unplugged

                                                  Składniki:

                                                  • 500 g malin
                                                    • muesli z dodatkiem mlecznej czekolady i korzennych ciasteczek
                                                      • 500 g gęstego jogurtu
                                                        • opakowanie strzelających cukierków

                                                          Sposób przygotowanie :

                                                          Na dno szklanek wsypujemy strzelające cukierki. Kolejne składniki układamy warstwowo: musli z dodatkiem korzennych ciasteczek oraz mlecznej czekolady, następnie gęsty jogurt, maliny i ponownie warstwę gęstego jogurtu. Deser dekorujemy malinami i pokruszonymi ciastkami korzennymi.

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości