Przepisy OLGI RAK, sezon 5, Kielce

Zielono urodzinowo
Zielono urodzinowo

PRZYSTAWKA:

Zielono urodzinowo

Składniki:

  • 2 duże cebule
    • 2 opakowania świeżego szpinaku
      • 4 ząbki czosnku
        • 20 dag sera gorgonzola
          • 1 serek mascarpone
            • 60 dag sera np. gouda i mozzarella
              • 8 naleśników
                • sól

                  Sposób przygotowania:

                  Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju do zarumienienia, dodajemy czosnek i świeży szpinak, a następnie ser gorgonzola. Całość dusimy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W foremkach układamy warstwowo przygotowane składniki. Wycięte naleśniki smarujemy serkiem mascarpone. Następnie dodajemy gotowy szpinak. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180-200oC przez około 30 minut.

                  Naleśniki

                  Składniki:

                  • szklanka mąki
                    • woda gazowana
                      • jajko

                        Sposób przygotowania:

                        Składniki mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Naleśniki smażymy i gdy lekko ostygną wycinamy z nich mniejsze formy pasujące do foremek.

                        DANIE GŁÓWNE:

                        Płaczący Karczek

                        Płączący Karczek
                        Płączący Karczek

                        Mięso

                        Składniki:

                        • 60 dag karczku
                          • 5 średnich cebul
                            • grubo mielony kolorowy pieprz
                              • 1 łyżka przyprawy do grilla
                                • 1 łyżka suszonego oregano
                                  • 2 łyżki słodkiej papryki
                                    • sól

                                      Sposób przygotowania:

                                      Karczek płuczemy, osuszamy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm. Mięso delikatnie rozbijamy i przyprawiamy do smaku przyprawą do grilla, solą, papryką, oregano i pieprzem. Przyprawione mięso obsmażamy na patelni z dwóch stron. Cebule średnio drobno kroimy i dusimy na oleju przez około 20 minut. Usmażone kotlety przekładamy cebulką i dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Gotowe mięso podajemy z ryżem i surówką z kapusty.

                                      Ryż

                                      Składniki :

                                      • 4 torebki ryżu białego
                                        • 1 łyżka kurkumy
                                          • 1 łyżka ziół prowansalskich
                                            • 1 łyżka suszonego oregano
                                              • 1 łyżka suszonej bazylii
                                                • 1 łyżka granulowanego czosnku
                                                  • 2 łyżki słodkiej papryki
                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                      • sól, pieprz
                                                        • 2 duże cebule
                                                          • 1 całe jajko

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Drobno posiekane cebule dusimy na oleju rzepakowym, na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz pozostałymi przyprawami i dusimy przez około 20 minut, na koniec dodając jedno roztrzepane jajko.

                                                            SurówkaSkładniki:

                                                            • 1 mała biała kapusta
                                                              • 2 marchewki
                                                                • 1 jabłko
                                                                  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
                                                                    • 2 łyżki jogurtu greckiego
                                                                      • 1 łyżka musztardy

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Kapustę siekamy, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy majonez, musztardę i jogurt grecki. Całość dokładnie mieszamy.

                                                                        DESER:

                                                                        Królowa śniegu

                                                                        Królowa Śniegu
                                                                        Królowa Śniegu

                                                                        Składniki:

                                                                        • 5 żółtek
                                                                          • 1/2 szklani cukru
                                                                            • 1 budyń śmietankowy
                                                                              • 1 kostka masła
                                                                                • 16 biszkoptów
                                                                                  • 1 łyżka kakao
                                                                                    • 1/2 kg malin
                                                                                      • 1 szklanka mleka
                                                                                        • 2 galaretki malinowe

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Żółtka z cukrem i budyniem ubijamy przez około 4 minuty na gładki krem. Zagotowujemy mleko i do gotującego się mleka stopniowo dodajemy krem, cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gotowy krem studzimy. Następnie dodajemy kostkę masła i ponownie ubijamy. Biszkopty moczymy w galaretce z odrobiną mleka i układamy w pucharkach. Na wierzch wylewamy połowę naszej masy budyniowej, ponownie układamy nasączone biszkopty, które przykrywamy pozostałą częścią kremu budyniowego z dodatkiem kakao. Na wierzchu układamy maliny, które następnie zalewamy galaretką. Deser wkładamy do lodówki na minimum trzy godziny.

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości