Przepisy Justyny Bardo, sezon 5, Kraków

Czerwony jak cegła
Czerwony jak cegła

PRZYSTAWKA:

Czerwony jak cegła

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
    • noga lub skrzydełko z indyka
      • 2 marchewki
        • pietruszka
          • 1/4 selera
            • 1/4 główki kapusty włoskiej
              • 2-3 średnie ziemniaki
                • pieprz ziarnisty
                  • 2-3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
                    • przecier pomidorowy
                      • słodka i ostra papryka
                        • łagodny ketchup
                          • cukier
                            • por

                              Sposób przygotowania:

                              Umytą paprykę pieczemy do momentu, aż skóra stanie się czarna. Z umytych i obranych warzyw i mięsa gotujemy wywar. Doprawiamy do smaku. Następnie w gotowym wywarze gotujemy do miękkości ziemniaki. Upieczoną paprykę dokładnie obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, odlewamy do oddzielnego naczynia 2/3 przygotowanego wywaru. Pozostałą część miksujemy wraz ziemniakami, stopniowo dodając paprykę, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Gdyby krem okazał się zbyt gesty dolewamy trochę pozostałego wywaru. Gotowy krem doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką oraz przecierem pomidorowym. Krem o smaku lekko gorzkawym możemy doprawić szczyptą cukru i jeszcze odrobiną ketchupu. Krem podajemy z kleksem śmietany oraz grzankami z pszennego chleba tostowego oraz masłem czosnkowo – ziołowym.

                              DANIE GŁÓWNE:

                              Chick’n’roll

                              Chick'n'roll.jpg
                              Chick'n'roll.jpg

                              Składniki:

                              • 600 g filetu z indyka
                                • 1 opakowanie szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
                                  • 1 główka czosnku
                                    • łyżka masła
                                      • olej do smażenia
                                        • 2 opakowania sera mozzarella
                                          • suszone pomidory w zalewie
                                            • kilka listków bazylii
                                              • 8 średnich ziemniaków
                                                • zioła prowansalskie
                                                  • sól, pieprz

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Filet kroimy na cztery plastry i dosyć mocno rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa smarujemy masłem wymieszanym z posiekaną bazylią i 2-3 ząbkami czosnku. Na każdy kawałek nakładamy kilka suszonych pomidorów i mozarelle. Następnie ciasno zwijamy, zaczynając od dłuższych boków. Środek owijamy 1-2 plasterkami szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej. Gotowe roladki obsmażamy na odrobinie oleju, kilka minut z każdej strony, następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na każdej roladce układamy plasterek masła. Roladki przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Aby mięso nie było zbyt suche możemy w trakcie pieczenia podlać je powstałym z pieczenia sosem. Ziemniaki oczyszczamy gąbką lub szczoteczką, nie obieramy! Następnie kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości i posypujemy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowanie ziemniaki przekładamy do gęsiarki lub naczynia żeliwnego. Następnie dodajemy kilka ząbków czosnku, opcjonalnie 2 gałązki rozmarynu i pieczemy przez około godzinę. Roladki podajemy z pieczonymi ziemniakami i warzywną surówką z pora, jabłka i żółtej papryki.

                                                    DESER:

                                                    Vanilla dream

                                                    Vanilla dream
                                                    Vanilla dream

                                                    Składniki:

                                                    • 4 duże gałki lodów waniliowych
                                                      • laska wanilii
                                                        • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
                                                          • 1/2 puszki niesłodzonego, skondensowanego mleka
                                                            • maliny
                                                              • cukier
                                                                • 80 ml wódki waniliowej
                                                                  • 80 ml wódki malinowej
                                                                    • maliny świeże lub mrożone
                                                                      • kruszony lód
                                                                        • kilka świeżych malin do dekoracji

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Maliny karmelizujemy na patelni wraz z cukrem. Następnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy do wystygnięcia. Masa ma mieć konsystencję płynną, ale nie za rzadką. W misce mieszamy lody waniliowe, miąższ z laski wanilii, cukier trzcinowy, mleko oraz dwie wódki smakowe. Całość uzupełniamy kruszonym lodem i miksujemy do momentu powstania gęstego koktajlu. Do kieliszka wlewamy na 1/3 wysokości schłodzoną masę malinową, następnie delikatnie wlewamy masę waniliową, w taki sposób, aby kremy nie zmieszały się ze sobą. Deser dekorujemy świeżą miętą i malinami.

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości