Przepisy Kacpra Zadwórnego, sezon 6 Jelenia Góra

Przyskam Myszki Miki.jpg
Przyskam Myszki Miki.jpg

PRZYSTAWKA:

Przysmak myszki Miki

Składniki:

  • 4 serki topione
    • 1/2 litra mleka 3.2%
      • 200 ml śmietany 18%
        • 2 pomidory
          • 4 plasterki szynki
            • pęczek szczypiorku
              • ¼ kostki masła
                • pieprz do smaku
                  • parmezan

                    Sposób przygotowania:

                    Serki topione blendujemy z mlekiem i śmietaną. Szynkę kroimy w drobną kostkę i pod-smażamy na maśle i dodajemy do masy serowej wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę pomidorami. Po zagotowaniu na małym ogniu, ciągle mieszając, doprawiamy pieprzem do smaku. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Usypujemy z niego okrąg na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C. Gdy ser się roztopi, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Czips odkrawamy nożem

                    z papieru. Zupę dekorujemy szczypiorkiem, pomidorem oraz czipsem serowym.

                    Balbina na trawie.jpg
                    Balbina na trawie.jpg

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Balbina na trawie

                    Składniki:

                    • 2 podwójne piersi z gęsi
                      • oliwa z oliwek
                        • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
                          • 4 ząbki czosnku
                            • gałka muszkatołowa mielona
                              • truskawka

                                Sposób przygotowania:

                                Piersi gęsi układamy w naczyniu żaroodpornym, nacieramy oliwą i solą. Następnie pieczemy je pod przykryciem przez około 2 godziny w temperaturze 150°C. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę naczynia i włączamy funkcję grilla.

                                Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Podsmażamy go krótko na maśle, następnie dolewamy do niego śmietanę. Dodajemy wyciśnięty czosnek i czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso układamy na szpinaku

                                PureeSkładniki:

                                • 1 kg ziemniaków
                                  • 500 ml śmietany 18%
                                    • 50g masła
                                      • 1/2 szklanki mleka
                                        • rozmaryn

                                          Sposób przygotowania:

                                          Ziemniaki obieramy i gotujemy. Dodajemy masło, śmietanę, mleko i rozgniatamy. Dekorujemy rozmarynem.

                                          SosSkładniki:

                                          • borówki
                                            • 1/2 pomarańczy
                                              • dżem z pomarańczy z imbirem
                                                • likier pomarańczowy
                                                  • cykoria

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Podsmażamy borówki, dodajemy sok ze świeżej pomarańczy, likier pomarańczowy i dżem imbirowo-pomarańczowy. Czekamy, aż alkohol się zredukuje i sos zgęstnieje. Podajemy na liściu cykorii.

                                                    Sałata Składniki

                                                    • 1 sałata rzymska
                                                      • 50 g parmezanu
                                                        • 1 szklanka majonezu
                                                          • 2 łyżki sosu Worcester
                                                            • sok z połówki cytryny
                                                              • musztarda
                                                                • pieprz

                                                                  Sposób przygotowania

                                                                  Sałatę lodową myjemy i kroimy. Miksujemy majonez, oliwę z oliwek, czosnek, sos worcester, sok z cytryny, parmezan, pieprz i musztardę. Sos mieszamy z sałatą. Podajemy w osobnych miseczkach.

                                                                  Siedmiu krasnoludków.jpg
                                                                  Siedmiu krasnoludków.jpg

                                                                  DESER:

                                                                  Siedmiu krasnoludków

                                                                  Składniki:

                                                                  • 6 żółtek
                                                                    • 6 łyżek cukru
                                                                      • 40 ml wina słodkiego białego
                                                                        • mango
                                                                          • pomarańcza
                                                                            • truskawki
                                                                              • kiwi
                                                                                • borówki amerykańskie
                                                                                  • granat
                                                                                    • mandarynki

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Żółtka, cukier i wino dokładnie mieszamy, następnie wstawiamy do kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy, aż powstanie zabajone. Owoce kroimy w kostkę, układamy w pucharku i zalewamy zabajone.

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości