Przepisy Ewy Kaczmarek, sezon 6, Jelenia Góra

Grunt to niezłe jaja!.jpg
Grunt to niezłe jaja!.jpg

PRZYSTAWKA:

Grunt to niezłe jaja

Składniki:

  • 6 jajek
    • około 1/2kg pieczarek
      • 4 cebule szalotki
        • sól
          • pieprz
            • czosnek granulowany
              • koperek
                • pietruszka
                  • gorczyca
                    • tymianek
                      • 2 łyżki majonezu
                        • płatki migdałowe
                          • olej roślinny do smażenia
                            • chleb
                              • masło

                                Sposób przygotowania: Ugotowane na twardo jajka kroimy wzdłuż razem ze skorupką i wydrążamy środek. Zachowujemy skorupki. Smażymy na oleju starte pieczarki i cebule. Wydrążone ze skorupek środek miksujemy z pieczarkami, cebulą, dodajemy sól, pieprz i pozostałe przyprawy do smaku oraz 2 łyżki majonezu. Połówki skorupek wypełniamy powstałym farszem, na wierzch posypujemy płatki migdałowe. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 50°C do momentu, aż płatki migdałowe zarumienią się. Podajemy z chlebem i masłem.

                                Za Chiny Ludowe.jpg
                                Za Chiny Ludowe.jpg

                                DANIE GŁÓWNE:

                                Za Chiny ludowe czyli kurczak Satay

                                Marynata do kurczaka

                                Składniki:

                                • 4 filety z kurczaka
                                  • 8 ząbków czosnku
                                    • 4 łyżeczki startego imbiru
                                      • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
                                        • 1 łyżka sosu ostrygowego
                                          • pół łyżeczki sproszkowanego chilli
                                            • 4 łyżeczki sproszkowanej kolendry
                                              • 4 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
                                                • 4 łyżeczki kurkumy
                                                  • 4 łyżki oleju arachidowego
                                                    • olej
                                                      • sok z całej limonki

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Filety z kurczaka kroimy w kostkę. W misce łączymy starty na tarce czosnek, imbir, sok z limonki, sos sojowy, sos ostrygowy oraz przyprawy. Dodajemy 4 łyżki oleju arachidowego. Mięso obtaczamy w marynacie i przechowujemy w lodówce przez całą noc. Następnego dnia nabijamy kawałki kurczaka na patyczki bambusowe i smażymy na patelni grillowej.

                                                        Sos orzechowy

                                                        Składniki:

                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                          • łyżeczka startego imbiru
                                                            • łyżka ciemnego sosu sojowego
                                                              • łyżka oleju arachidowego
                                                                • pół łyżeczki sproszkowanej kolendry
                                                                  • pół łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego
                                                                    • garść pokruszonych orzeszków ziemnych nie solonych
                                                                      • łyżka pasty z tamaryndowca
                                                                        • 200 ml mleczka kokosowego
                                                                          • limonka
                                                                            • brązowy cukier

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              W misce przygotowujemy pastę ze startego na tarce czosnku i imbiru z dodatkiem sosu sojowego, oleju arachidowego oraz przypraw. Pastę smażymy na patelni około 2 minuty, po czym dodajemy mleczko kokosowe, łyżeczkę pasty z tamaryndowca oraz pokruszone orzeszki ziemne. Doprawiamy sokiem z limonki, ewentualnie dodajemy niewielką ilość brązowego cukru.

                                                                              Surówka chińska

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1/2 główki białej kapusty
                                                                                • 2 marchewki
                                                                                  • 1/2 szklanki octu ryżowego
                                                                                    • 1/4 szklanki oleju roślinnego
                                                                                      • 1/2 szklanki cukru
                                                                                        • 3 ząbki czosnku
                                                                                          • 1 łyżka soli

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Do garnka wlewamy ocet ryżowy, olej, następnie dodajemy sól i cukier. Podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia składników. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do warzyw dodajemy zmiażdżony czosnek, całość zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Surówkę podajemy schłodzoną

                                                                                            Chińska sałatka z zielonego ogórka

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 2 duże ogórki zielone
                                                                                              • 3 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
                                                                                                • 3 łyżki octu ryżowego
                                                                                                  • 3 łyżki oleju arachidowego
                                                                                                    • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
                                                                                                      • sól

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Ogórka ze skórką kroimy na kawałki, delikatnie solimy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy posiekany czosnek oraz chilli. Całość zalewamy octem ryżowym. Na patelni podgrzewamy olej arachidowy do momentu, aż pojawi się dym. Skwierczącym olejem polewamy sałatkę. Podajemy schłodzone.

                                                                                                        Ryż smażony z jajkiem

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • ryż biały, długoziarnisty
                                                                                                          • czosnek
                                                                                                            • 4 cebule dymki
                                                                                                              • garść mrożonego groszku
                                                                                                                • sos sojowy
                                                                                                                  • sól
                                                                                                                    • pieprz
                                                                                                                      • 4 jajka
                                                                                                                        • woda
                                                                                                                          • olej arachidowy do smażenia

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            Ugotowany ryż rozkładamy na blaszce do wyschnięcia. Jajka roztrzepujemy z 8 łyżkami wody, solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej, wlewamy pierwszą porcję roztrzepanych jajek. Rozprowadzamy masę obracając wokiem, smażymy bez mieszania. Przenosimy omlet na deskę, kroimy w cienkie paski. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałą część masy jajecznej. Ponownie wlewamy do woka olej, dodajemy dymkę i czosnek. Smażymy ok. 1 minuty po czym dodajemy wystudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Na koniec dodajemy pokrojone w paski omlety. Gotowy ryż posypujemy szczypiorkiem z cebuli dymki.

                                                                                                                            Wiśnie z polotem.jpg
                                                                                                                            Wiśnie z polotem.jpg

                                                                                                                            DESER:

                                                                                                                            Wisienki z polotem

                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                            • opakowanie mrożonych wiśni
                                                                                                                              • 3 szklanki mąki
                                                                                                                                • 5 jajek
                                                                                                                                  • 1 kostka masła
                                                                                                                                    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                                      • 1 szklanka i 3 łyżki cukru
                                                                                                                                        • 2 łyżki kakao
                                                                                                                                          • cukier puder
                                                                                                                                            • mięta do dekoracji

                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                              Wiśnie rozmrażamy. Masło łączymy z mąką, 5 żółtkami, proszkiem do pieczenia i 3 łyżkami cukru. Powstałe ciasto dzielimy na trzy porcje, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i umieszczamy w zamrażarce na około. 30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem ciasta z zamrażalnika ubijamy 5 białek z 1 szklanką cukru. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy drugą porcję ciasta, na nią układamy wiśnie, następnie rozprowadzamy warstwę z kakao. Kolejną warstwę stanowi piana z białek z cukrem. Na wierzch kładziemy ostatnią, najcieńszą warstwę ciasta. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości