Przepisy Dobrosławy Habraszki 3. edycja, Śląsk

Przepisy Dobrosławy Habraszki 3. edycja, Śląsk
Przepisy Dobrosławy Habraszki 3. edycja, Śląsk

PRZYSTAWKA: Konnichiwa, czyli owoce morza w naleśnikowym cieście i ryż w glonach nori Onigiri Składniki:• 30 dag ryżu • kawałki tuńczyka w sosie własnym (puszka)• kawior czerwony• kawior wasabi• nori (wodorosty)• ziarna sezamu• ocet ryżowy• cukier Sposób przygotowania:Ryż gotujemy w garnku o grubym dnie żeby się nie przypalił. Używamy taką samą objętość ryżu i wody. Przed gotowaniem ryż dokładnie płuczemy. Gotujemy go tak, by zostało jak najmniej wody, aby nie trzeba było go odcedzać. Do lekko przestudzonego ryżu dodajemy ocet ryżowy, cukier i sól do smaku. Mokrymi rękami lepimy kulki, mocno je ugniatając. Do środka wkładamy łyżeczkę tuńczyka a na wierzch łyżeczkę kawioru. Onigiri owijamy paskiem nori. Możemy też posypać sezamem.Takoyaki - omletowe kulki z owocami morzaSkładniki:• 1 jajko• 340 ml zimnej wody• 1/2 łyżeczki dashi• 1 łyżeczka sosu sojowego• 100 g mąki pszennej przesianej przez sitko • owoce morza (mogą być mrożone)• sól• pieprz• majonezSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je, następnie dodajemy wodę, sos sojowy i przyprawy, na końcu dodajemy przesianą przez sito mąkę i wszystko mieszamy. Owoce morza kroimy w drobne kawałki. Masę wlewamy do silikonowej formy dodajemy owoce morza. Wkładamy do piekarnika na 180°C na 15 min. Po wyjęciu dekorujemy majonezem.DANIE GŁÓWNE: Sekret yokozuny, czyli łosoś w sosie teriyaki

Zupa MisoSkładniki:• 2 łyżeczki dashi w proszku• 4 szklanki wody• 3 łyżki pasty miso• 225 g tofu pokrojonego w kostkę• 2 cebulki dymki Sposób przygotowania:W małym garnku na średnim ogniu łączymy dashi w proszku z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy pastę miso, mieszamy. Pamiętamy, że po dodaniu pasty miso wywar nie może już wrzeć. Dodajemy tofu, a następnie posiekaną cebulkę. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Łosoś Teriyaki Składniki:• 200 g świeżego łososia• sól morska• pieprz • 3 łyżki teriyaki • ząbek czosnku• cebula dymka• oliwa • sezamSposób przygotowania:Łososia kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy a następnie nacieramy sosem teriyaki zmieszanym z odrobiną oliwy i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na 50 minut. Następnie układamy łososia w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Pieczemy z opcją grilla w 200°C przez około 15 - 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Na talerzu gotowego łososia ozdabiamy kiełkami sojowymi oraz posypujemy sezamem.Makaron sobaSkładniki:• 1 łyżka octu balsamicznego• 1 łyżka białego cukru• 2 łyżki sosu sojowego• 1 rozgnieciony ząbek czosnku• 1 łyżeczka ciemnego oleju sezamowego• pędy bambusa mogą być z puszkiSposób przygotowania:Wlewamy do garnka wodę i solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy makaron i gotujemy go około 5 do 6 minut. Odcedzamy makaron, płuczemy zimną wodą i ponownie odsączamy. W dużej misce dokładnie mieszamy razem ocet, cukier, sos sojowy, czosnek, olej sezamowy. Dodajemy kawałki bambusa. Gotowy sos odstawiamy na 30 minut, aby składniki się ”przegryzły”. Makaron przed podaniem polewany przygotowanym sosem.Szpinak z sezamemSkładniki:• 400g liści szpinaku (mogą być mrożone)• 1 łyżeczka soli morskiej• 800ml wodySos• 4 łyżki sezamu• 4 łyżki bulionu rybnego• 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego• 1 łyżeczka brązowego cukru• szczypta soli morskiej• Sposób przygotowania:Gotujemy osoloną wodę, wrzucamy szpinak i gotujemy przez 5 minut. Następnie odstawiamy do odsączenia na durszlaku. Sezam prażymy na patelni, aż zacznie wydzielać zapach. Jedną łyżeczkę nasion odkładamy (do dekoracji) resztę ucieramy w moździerzu. W małym rondlu łączymy bulion, sos sojowy i cukier, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy utarty sezam, lekko solimy. Szpinak formujemy w kulki i ozdabiamy sezamem.DESER: Owocowa sayonara z granatem i liczi

Sekret yokozuny, czyli łosoś w sosie teriyaki
Sekret yokozuny, czyli łosoś w sosie teriyaki

Składniki:• 250g serka mascarpone• 150 ml śmietany 30%• dwie łyżki stołowe cukru pudru• biszkopty (opakowanie)• pół szklanki likieru • granat• owoce liczi• listki mięty• malinySposób przygotowania:Serek ucieramy z cukrem pudrem, następnie ubijamy śmietanę i dodajemy po łyżeczce do serka i całość jeszcze ucieramy. Biszkopty nasączamy likierem i wykładamy warstwami biszkopty - serek- owoce- biszkopty itd. Wierzch dekorujemy owocami. Wkładamy do lodówki by utrzymać konsystencję serka.

Owocowa sayonara z granatem i liczi
Owocowa sayonara z granatem i liczi
podziel się:

Pozostałe wiadomości

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"