Przepisy ALEKSANDRY KOBYŁECKIEJ, 5 sezon, Koszalin

Pani na szpileczkach
Pani na szpileczkach

PRZYSTAWKA

Idzie Pani na szpileczkach … Pan gustuje w sałateczkach?

Składniki:

  • roszponka
    • rukola
      • awokado
        • pomidory koktajlowe
          • pomidory suszone
            • 1-2 opakowania sera mozzarella
              • 1 opakowanie serka kanapkowego
                • 100 g słonecznika łuskanego
                  • 5 łyżeczek oleju z orzechów lub oleju sezamowego
                    • przyprawa uniwersalna
                      • 1 bagietka
                        • masło
                          • 1 ząbek czosnku
                            • świeża bazylia

                              Sposób przygotowania:

                              W dużej misce mieszamy sałaty. Następnie dodajemy kawałki awokado oraz świeże i suszone pomidory. Na wierzch sałatki małą łyżeczką wykładamy serek kanapkowy. Pestki słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni, aż do delikatnego zrumienienia. Następnie zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy kilka kropel oleju sezamowego i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Słonecznik powinien być dosyć słony i aromatyczny. Ciepły słonecznik dosypujemy do przygotowanej wcześniej sałatki. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego. Bagietkę kroimy na grzanki, smarujemy masłem połączonym z czosnkiem i świeżą bazylią, a na wierzch kładziemy plasterek sera typu mozzarella. Grzanki podpiekamy w piekarniku około 5 minut w temperaturze 220oC. Gotową sałatę podajemy udekorowaną świeżą bazylią z gorącymi grzankami.

                              DANIE GŁÓWNE

                              Biało-zielony przypływ mocy

                              Przypływ mocy
                              Przypływ mocy

                              Składniki:

                              • 2 opakowania świeżego makaronu tagliatelle
                                • 200 g łososia wędzonego
                                  • 250 ml śmietany 18%
                                    • 50 g masła
                                      • 5 dużych garści świeżego szpinaku
                                        • 3 ząbki czosnku
                                          • 3 średnie czerwone cebule
                                            • pieprz czarny w ziarnach
                                              • świeża bazylia
                                                • pomidorki koktajlowe
                                                  • sól

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Szpinak podgrzewamy na patelni z dodatkiem czosnku, masła i soli aż będzie miękki. W oddzielnym naczyniu szklimy pokrojoną w dosyć grube plasterki cebulę. Solimy i dodajemy łyżeczkę masła do smaku. Do gotowego już szpinaku dodajemy rumianą cebulkę, a następnie gęstą śmietanę. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy średniej wielkości kawałki łososia. Ugotowany wcześniej makaron łączymy z sosem ze szpinaku i łososia. Danie dekorujemy listkami bazylii i pomidorkami koktajlowym.

                                                    DESER

                                                    Tadam! Fasolowy zawrót głowy

                                                    Fasolowy zawrót głowy
                                                    Fasolowy zawrót głowy

                                                    Składniki:

                                                    • biszkopt
                                                      • słoik kremu czekoladowo-orzechowego
                                                        • puszka mandarynek w syropie
                                                          • borówka amerykańska
                                                            • truskawki
                                                              • śmietana 40%
                                                                • 150 ml alkoholu

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Biszkopt kroimy na 3 warstwy, które nasączamy alkoholem rozcieńczonym wodą. Krem czekoladowy podgrzewamy w garnku z gorącą wodą i polewamy nim pierwszą warstwę biszkoptu. Następnie układamy pokrojone w cieniutkie paseczki mandarynki. Śmietanę ubijamy na sztywno i wykładamy na mandarynki. Przekładamy kolejną warstwą biszkoptu, który oblewamy kremem czekoladowym. Następnie wykładamy owoce, tym razem truskawki i borówki, które przykrywamy bitą śmietaną. Na samej górze kładziemy ostatnią warstwę biszkoptu. Całość dekorujemy bitą śmietaną, czekoladą i owocami.

                                                                  Biszkopt

                                                                  Składniki:

                                                                  • 3/4 szklanki mąki tortowej
                                                                    • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
                                                                      • 1 i 1/2 cukru pudru
                                                                        • 6 jajek
                                                                          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                            • szczypta soli

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Z białek ubijamy pianę dodając szczyptę soli. W końcowej fazie ubijania dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do połączonych wcześniej składników. Ważne jest, aby mikser nastawiony był na minimalne obroty. Powstałą masę wlewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 160°C przez 15 minut, a następnie podwyższamy temperaturę do 180/200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Nie należy otwierać piekarnika do czasu, aż ciasto delikatnie się wystudzi. Inaczej biszkopt opadnie.

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                              The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                              Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                              Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                              Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                              Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                              Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"