Przepisy Aleksandra Rusina, 3. edycja, Rzeszów

Przepisy Aleksandra Rusina, 3. edycja, Rzeszów
Przepisy Aleksandra Rusina, 3. edycja, Rzeszów

PRZYSTAWKA: Krem z kalafiora z łososiem Składniki:• 1 l bulionu • 1 duży lub 2 małe kalafiory• 100 g łososia wędzonego • sól• 5 łyżek stołowych oliwy• garść listków rukoli

Sposób przygotowania:Do bulionu warzywnego dodajemy kalafiora, tak, aby wypełnił mniej więcej 2/3 objętości garnka (krem nie może być zbyt gęsty), dodajemy sól, różowy pieprz, całość miksujemy i gotujemy. Osobno, do niewielkiej ilości oliwy dodajemy kilka listków rukoli i również miksujemy. Krem podajemy w miseczkach z płatkami łososia, i kleksem rukolowej oliwy.DANIE GŁÓWNEDomowy slow burger z chrupiącymi frytami

Składniki:• 1/2 kg wołowiny• 2-3 małe cebule• pół główki czosnku• natka kolendry• całe jajko• ćwierć suchej bułki• 1/4 szklanki mleka• 2 świeże pomidory• 4 łyżki majonezu (do posmarowania bułki)• 4 spore bułki (wedle uznania, pieczywo białe, bułka burgerowa lub ciabatta)• 2 garście listków rukoliSposób przygotowania:Do świeżo zmielonej wołowiny dodajemy: posiekaną kolendrę, sól, pieprz, podsmażoną wcześniej cebulę, jajko, czosnek i ewentualnie trochę bułki zamoczonej w mleku. Mięso wyrabiamy jak ciasto, do momentu, kiedy będzie swobodnie odklejać się od rąk. Odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Przygotowujemy sos guacamole. Uformowane w burgery mięso smażymy na rozgrzanej patelni, po 6 minut z każdej strony. Rozkrojoną bułkę podgrzewamy w piekarniku. Gotowy burger podajemy z sosem guacamole, rukolą i świeżym pomidorem. Jako dodatek, przygotowujemy frytki, smażone w 2 etapach, tak, aby zachowały chrupkość.Sos guacamole:Składniki:• 2 avokado• pół limonki• ząbek czosnku• 8 suszonych pomidorów• szczypta soliSposób przygotowania: Obrane, dojrzałe awokado ucieramy z czosnkiem, solą oraz sokiem z limonki. Dodajemy kilka posiekanych, suszonych pomidorów.DESER Trzy kolory

Domowy slow burger z chrupiącymi frytami
Domowy slow burger z chrupiącymi frytami
Źródło: TVN

Składniki:• tabliczka gorzkiej czekolady• 5 jajek• 1/2 szklanki cukru pudru• 50 g mąki• 1/3 kostki masła• 4 gałki lodów waniliowych• pół szklanki malin• 5 łyżek sosu balsamicznego Sposób przygotowania:Gorzką czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy ubitą pianę z całych jajek z cukrem, mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Po ostygnięciu wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki, następnie pieczemy ok. 15 min. Podajemy z lodami waniliowymi i malinami.

 Trzy kolory
Trzy kolory
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"