Przepisy AGNIESZKI MICHALCZYSZYN, sezon 5, Toruń

Wulkaniczna papryka
Wulkaniczna papryka

PRZYSTAWKA:

Wulkaniczna papryka

Składniki:

  • 4 duże dojrzałe papryki
    • 150 g ryżu długoziarnistego
      • 1 puszka fasoli czerwonej
        • 1 puszka kukurydzy
          • 700 g piersi z kurczaka
            • sól, pieprz do smaku
              • 50 g sosu meksykańskiego
                • 5 papryczek chili

                  Sposób przygotowania:

                  Z papryki odcinamy górną część z ogonkiem tak, aby powstała forma kapelusza. Paprykę wydrążamy. Ryż gotujemy al dente. Mięso kroimy na bardzo drobne kawałki. Papryczkę drobno siekamy. Wszystkie składniki dania, mieszamy ze sobą i podsmażamy. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy sos meksykański i mieszamy smażąc na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowy farsz dzielimy na cztery równe porcje i wypełniamy nim papryki. Pieczemy z włączoną funkcją termoobiegiegu w temperaturze180°C przez 35 minut. Poddajemy z sosem meksykańskimi i papryczką chili dla dekoracji.

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Futbolki mięsne na białej murawie

                  Futbolki mięsne
                  Futbolki mięsne

                  Składniki:

                  • 750 g mielonego mięsa wieprzowo/drobiowego
                    • 10 g orzechów laskowych
                      • 1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego
                        • 20 g rodzynek
                          • 20 g mąki pszennej
                            • 10 ml oliwy z oliwek
                              • 400 g ryżu białego długoziarnistego
                                • 100 g natki pietruszki
                                  • 100 ml oliwy z oliwek
                                    • 10 sztuk igiełek z sosny
                                      • 1 mały słoiczek żurawiny

                                        Sposób przygotowania:

                                        Pietruszkę – same listki, bez łodyg, mieszamy z oliwą i miksujemy. Następnie podgrzewamy na małym ogniu tak, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Rodzynki i orzechy bardzo drobno siekamy, dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego. Z farszu formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące pszennej i obsmażamy na patelni. Gotujemy ryż al dente, z dodatkiem igieł sosny dla uzyskania ciekawego aromatu i smaku. Ugotowany ryż mieszamy z wcześniej przygotowaną pietruszkową pastą. Na ułożony w kształcie kuli ryż wykładamy po trzy kulki mięsne. Całość dekorujemy świeżą miętą. Podajemy z żurawiną.

                                        DESER:

                                        Zezowate melonowe szczęście

                                        Melonowe szczęście
                                        Melonowe szczęście

                                        Składniki:

                                        • 2 melony
                                          • 200 g borówek
                                            • 150 g malin
                                              • 20 g suszonej żurawiny
                                                • 2 banany
                                                  • 100 g mlecznej czekolady

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Melony kroimy na pół i wydrążamy. Miąższ melona i banany drobno kroimy. Dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Owocami wypełniamy wydrążone połówki melonów. W małym garnku na wolnym małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i delikatnie, równomiernie polewamy każdą z porcji. Melony podajemy na talerzu udekorowanym świeżą miętą.

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości