Przepisy ANNY WOJCZUK, 4. edycja, Warszawa

Mega Vega Ravioli
Mega Vega Ravioli

PRZYSTAWKA:

Mega Vega Ravioli

Ciasto

Składniki:

  • 12 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
    • 6 łyżek mąki pszennej
      • żółtko
        • sól
          • masło

            Sposób przygotowania:

            Obydwa gatunki mąki mieszamy ze sobą, oddzielamy niewielką część i zaparzamy z 1/2 szklanki wrzątku, po przestygnięciu ponownie mieszamy. Do pozostałej mąki wbijamy żółtko, dodajemy łyżeczkę masła, zaparzoną mąkę i wyrabiamy ciasto.

            Farsz

            Składniki:

            • 2 dojrzałe avocado
              • 2 jaja
                • 2 ząbki czosnku
                  • sok z cytryny
                    • kilka łyżek oliwy
                      • kilkanaście kaparów
                        • ser pleśniowy
                          • posiekana natka pietruszki
                            • melisa
                              • kolendra
                                • tymianek
                                  • sól
                                    • pieprz

                                      Sposób przygotowania:

                                      Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Avocado obieramy, usuwamy pestkę i ścieramy na gładka masę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy 3 łyżki oliwy. Kapary i jajka drobno siekamy. Ser pleśniowy drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy z resztą farszu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zmiażdżony czosnek, doprawiamy szczyptą cukru, solą i pieprzem. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki i wykrajamy krążki. Na wyciętym krążku kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy w koło. Pierożki gotujemy w osolonej przez 3 minuty do wpłynięcia. Podajemy udekorowane pestkami granatu i kiełkami lucerny.

                                      Sos

                                      Składniki:

                                      • jogurt grecki
                                        • curry
                                          • ostra papryczka
                                            • pestki granatu
                                              • kiełki lucerny
                                                • sól

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

                                                  DANIE GŁÓWNE:

                                                  Kubańskie cygaro

                                                  Kubańskie cygaro.
                                                  Kubańskie cygaro.

                                                  Składniki:

                                                  • 1 kg mięsa mielonego z indyka i kurczaka
                                                    • pestki słonecznika
                                                      • 1 papryka zielona
                                                        • 1 papryka żółta
                                                          • 1 papryka czerwona
                                                            • pieczarki
                                                              • cebula
                                                                • kolendra
                                                                  • czosnek
                                                                    • jajko
                                                                      • bułka tarta
                                                                        • przyprawa meksykańska do kurczaka
                                                                          • curry
                                                                            • sól
                                                                              • pieprz
                                                                                • ostra papryka

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Paprykę drobno kroimy, pieczarki ścieramy na tarce, siekamy cebulę i czosnek. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy paprykę do momentu aż zmięknie. Odstawiamy do garnka, aby ostygła. Kolejno podsmażamy cebulę, czosnek, na końcu pieczarki, które smażymy do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy do garnka i czekamy aż wszystko ostygnie. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy mielone mięso, pozostałe przyprawy, bułkę tartą i jajko. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy podłużne kotleciki, które zawijamy w folię aluminiową posmarowaną oliwą. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Ziemniaki dokładni umyte, nie obierane gotujemy w parowarze przez około 30/40 minut. Mięso podajemy z ziemniakami z masłem czosnkowym, sałatką i dwoma sosami.

                                                                                  Sałatka

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • roszponka
                                                                                    • rukola
                                                                                      • zielona papryka
                                                                                        • żółta papryka
                                                                                          • czerwona papryka
                                                                                            • pomidorki cherry
                                                                                              • zielone oliwki
                                                                                                • owoce kaparów

                                                                                                  Sos do sałatki

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • oliwa
                                                                                                    • ocet balsamiczny
                                                                                                      • musztarda dijon
                                                                                                        • sok z cytryny
                                                                                                          • natka pietruszki
                                                                                                            • szczypior
                                                                                                              • świeży koperek
                                                                                                                • świeża mięta
                                                                                                                  • czosnek
                                                                                                                    • miód
                                                                                                                      • sól
                                                                                                                        • mielony pieprz

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          Wszystkie składniki drobno siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę. Całość dokładnie mieszamy.

                                                                                                                          Sos pomidorowy do mięsa

                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                          • pulpa pomidorowa
                                                                                                                            • 1 cebula
                                                                                                                              • 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
                                                                                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                  • 1 puszka pomidorów bez skórki
                                                                                                                                    • oliwa
                                                                                                                                      • sól
                                                                                                                                        • pieprz
                                                                                                                                          • suszone oregano
                                                                                                                                            • suszona bazylia
                                                                                                                                              • czerwona papryka
                                                                                                                                                • zioła prowansalskie

                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                  Cebulę, czosnek i paprykę drobno siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia się. Następnie

                                                                                                                                                  dodajemy pomidory w puszce, pulpę pomidorową i przyprawy. Całość miksujemy na jednolitą masę.

                                                                                                                                                  Sos tzatziki do mięsa

                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                  • 1 ogórek zielony
                                                                                                                                                    • 1 serek wiejski
                                                                                                                                                      • 1 jogurt naturalny gęsty
                                                                                                                                                        • 2/3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                          • cebulka dymka
                                                                                                                                                            • koperek
                                                                                                                                                              • szczypiorek
                                                                                                                                                                • sól, pieprz

                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                  Ogórka obieramy, bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Odstawiamy na sitku, aby usunąć jak największą ilość wody. Koperek, cebulę dymkę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 20/30 min do lodówki.

                                                                                                                                                                  Masło ziołowe

                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                  • masło
                                                                                                                                                                    • szczypiorek
                                                                                                                                                                      • koperek
                                                                                                                                                                        • natka pietruszki
                                                                                                                                                                          • czosnek
                                                                                                                                                                            • sol, pieprz

                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                Szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy z masłem, dokładnie mieszając. Doprawiamy sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                                                                                DESER

                                                                                                                                                                                Czekolada w wiosennej krainie

                                                                                                                                                                                Czekolada w wiosennej krainie
                                                                                                                                                                                Czekolada w wiosennej krainie

                                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                                • 200 g gorzkiej czekolady
                                                                                                                                                                                  • 200 g cukru trzcinowego
                                                                                                                                                                                    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
                                                                                                                                                                                      • 6 płaskich łyżek kakao
                                                                                                                                                                                        • 4 czubate łyżki mąki
                                                                                                                                                                                          • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                                                                                            • 4 jajka
                                                                                                                                                                                              • garść imbiru w cukrze
                                                                                                                                                                                                • szczypta soli
                                                                                                                                                                                                  • garść suszonych wiśni i żurawiny
                                                                                                                                                                                                    • orzechy włoskie
                                                                                                                                                                                                      • migdały
                                                                                                                                                                                                        • skórka pomarańczy

                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                          Do robota kuchennego wrzucamy kolejno: połamaną czekoladę, cukier trzcinowy, pokrojone na kawałki masło, kakao, mąkę i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia Następnie wbijamy 4 jajka, dodajemy garść imbiru w cukrze oraz orzechy. Całość miksujemy. Papier do pieczenia moczymy wodą, zgniatamy a następnie rozkładamy na blasze. Na rozłożony papier wykładamy masę czekoladową. Posypujemy suszonymi owocami i startą skórką z pomarańczy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200/220°C. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu kroimy w kwadraty. Ciastko podajemy na talerzu z trzema sosami udekorowane świeżą truskawką.

                                                                                                                                                                                                          Sos truskawkowy

                                                                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                                                                          • mrożone truskawki
                                                                                                                                                                                                            • cukier
                                                                                                                                                                                                              • cytryna

                                                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                Truskawki miksujemy z cukrem i odrobiną soku z cytryny.Sos mango

                                                                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                                                                • mango
                                                                                                                                                                                                                  • miód
                                                                                                                                                                                                                    • cytryna

                                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                      Obieramy mango ze skórki, drobno siekamy, miksujemy z odrobiną miodu i soku z cytryny.Sos kiwi

                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                      • 2 kiwi
                                                                                                                                                                                                                        • sok z cytryny
                                                                                                                                                                                                                          • syrop cukrowy

                                                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                            Kiwi obieramy ze skórki i drobno siekamy. Dodajemy odrobinę syropu cukrowego i soku z cytryny. Całość miksujemy.

                                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                            Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                                                                                                                            Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                                                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                                                                                                            Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                                                                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"