Przepisy ANETY RYTEL, sezon 5, Lublin

Łososiowa sakiewka
Łososiowa sakiewka

PRZYSTAWKA:

Łososiowa sakiewka na zielonej kołderce

Składniki:

  • 500 g filetu z łososia
    • 200 g świeżego szpinaku
      • pęczek świeżego koperku
        • 1 cebula
          • 1 cytryna
            • 2 ząbki czosnku
              • 50 g suszonych pomidorów
                • 150 ml śmietany 18%
                  • 2 jajka
                    • 500 g mąki pszennej
                      • świeża rukola do dekoracji
                        • sól, pieprz

                          Sposób przygotowania:

                          Łososia mielimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, następnie dodajemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Z mąki z ciepłą wodą wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi, rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Wykładamy farsz i lepimy pierożki w kształcie sakiewek. Szpinak obieramy i usuwamy łodygi. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W rondlu podsmażamy szpinak, cebulę, suszone pomidory pokrojone w paski oraz czosnek. Następnie dodajemy śmietanę i dwa jajka. Całość odparowujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pierożki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Podajemy z sosem szpinakowym udekorowane świeżą rukolą.

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Z kopytkami z górki na pazurki

                          Z górki na pazurki
                          Z górki na pazurki

                          Składniki:

                          • 4 porcje po 200 g górki cielęcej
                            • świeży rozmaryn
                              • 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
                                • prażone orzeszki piniowe
                                  • 1/2 opakowania świeżej rukoli
                                    • oliwa
                                      • sól
                                        • pieprz grubo mielony

                                          Marynata do mięsa

                                          • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                            • 1 1/2 łyżeczki marynowanego imbiru
                                              • 4 gałązki świeżego tymianku
                                                • 1 łyżeczka konfitury z róży

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Umyte, oczyszczone i osuszone mięso nacieramy składnikami marynaty i odstawiamy na 6-8 godzin. Ugotowane kluseczki gnocchi podsmażamy na oliwie z rukolą, orzeszkami pinii i suszonymi pomidorami. Cielęcinę obsmażamy dokładnie z każdej strony, a następnie pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso delikatnie kroimy i układamy na aromatycznym sosie różanym. Podajemy z kluseczkami gnocchi, udekorowane świeżym rozmarynem i posypane i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

                                                  Sos

                                                  Składniki:

                                                  • 2 cebule
                                                    • 4 łyżki konfitury z róży
                                                      • 50 ml koniaku
                                                        • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
                                                          • 2 łyżki masła
                                                            • sól, pieprz
                                                              • chili w proszku

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Posiekaną cebulę podsmażamy na maśle, dodajemy wino i koniak. Całość dusimy przez około 10 minut. Dodajemy konfiturę z róży. Sos zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz chili do smaku.

                                                                Gnocchi ziemniaczane

                                                                Składniki:

                                                                • 1 kg ziemniaków
                                                                  • 200 g mąki pszennej
                                                                    • 1 jajko
                                                                      • bazylia suszona do smaku
                                                                        • parmezan do smaku
                                                                          • szczypta soli i pieprzu

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dokładnie umyte, ale nieobrane ziemniaki gotujemy do miękkości przez około 40 minut, odcedzamy i - jeszcze gorące - obieramy ze skórki, a następnie dokładnie ugniatamy na purée. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę, dodajemy sól, pieprz, bazylię, starty parmezan oraz przesianą mąkę. W ziemniakach robimy wgłębienie i wlewamy roztrzepane jajko. Składniki dokładnie mieszamy w kulę, ale nie wyrabiamy. Ciasto rwiemy na mniejsze części, rolujemy w wałeczki i kroimy w poprzek na centymetrowe kluseczki. Dodatkowo możemy zrobić na ich powierzchni wgłębienia widelcem. Gotujemy partiami w dużej ilości osolonej wody, aż do wypłynięcia.

                                                                            DESER:

                                                                            Od zmierzchu do świtu

                                                                            Od zmierzchu do świtu
                                                                            Od zmierzchu do świtu

                                                                            Składniki:

                                                                            • 500 g malin
                                                                              • 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
                                                                                • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                  • 400 g serka mascarpone
                                                                                    • 8 łyżek cukru pudru
                                                                                      • 4 łyżki kakao
                                                                                        • opakowanie śmietany 30%
                                                                                          • liście mięty do dekoracji

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy cztery łyżki cukru pudru i serek mascarpone. Ubijamy jeszcze przez chwilę na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Gotowy krem dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao. Dokładnie umyte maliny miksujemy z czterema łyżkami cukru pudru. Dodajemy wino i mąkę ziemniaczaną. Sos gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy sos malinowy przelewamy do pucharków i odstawimy na chwilę do wystygnięcia. Następnie na warstwę sosu malinowego wykładamy krem z mascarpone i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy kolejną warstwę, tym razem kremu kakaowego i ponownie odstawiamy do lodówki na około 40 minut. Deser podajemy udekorowany malinami i świeżą miętą.

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości