Przepisy ANETY NOGAJCZYK, sezon 5, Kielce

Ave Cezar
Ave Cezar

PRZYSTAWKA:

Ave Cezar

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
    • 6 plastrów gotowanego boczku
      • 2 udka z kurczaka
        • oliwa

          Sposób przygotowania:

          Udka gotujemy do miękkości. Sałatę myjemy i osuszamy, następnie rwiemy na drobne kawałki. Plastry boczku podsmażamy na małym ogniu, aż powstaną z nich chipsy. Ugotowane udka oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki, które następnie podsmażamy na łyżce oliwy. Do miski z sosem wkładamy sałatę i starannie ją mieszamy. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka i pokruszony usmażony boczek. Dodajemy przygotowany sos. Całość delikatnie mieszamy i posypujemy grzankami.

          Sos

          Składniki:

          • 2 ząbki czosnku
            • 2 cm świeżego imbiru
              • 2 łyżki gęstej śmietany
                • 1 łyżka musztardy
                  • 2 łyżki majonezu
                    • 2 łyżki oliwy
                      • 10 łyżek startego parmezanu
                        • 1/2 cytryny
                          • 1 łyżki natki z pietruszki
                            • 1 łyżka świeżej mięty

                              Sposób przygotowania:

                              Do miski przeciskamy przez praskę ząbki czosnku oraz świeży imbir. Dodajemy śmietanę, majonez, musztardę, oliwę. Wyciskamy cytrynę. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i miętę. Na koniec dosypujemy parmezan i wszystko starannie mieszamy.

                              Grzanki

                              Składniki:

                              • 10 kromek chleba
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • 3 łyżki oliwy
                                    • sól

                                      Sposób przygotowania:

                                      Chleb kroimy w drobną kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Polewamy oliwą i solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany chleb wrzucamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

                                      DANIE GŁÓWNE:

                                      Pasta Bunga Bunga

                                      Pasta Bunga Bunga
                                      Pasta Bunga Bunga

                                      Makaron z sosem pomidorowym

                                      Składniki:

                                      • 1 opakowanie makaronu muszle
                                        • 1/2 kg wołowego mięsa mielonego
                                          • 1 kg świeżych pomidorów
                                            • 1 średnia cebula
                                              • 1 papryczka peperoni
                                                • 2 ząbki czosnku
                                                  • 5 łyżek oliwy
                                                    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
                                                      • 1/2 suszonego oregano
                                                        • 1 gałązka świeżej bazylii
                                                          • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
                                                            • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
                                                              • 2 łyżki startego parmezanu
                                                                • sól, pieprz

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule, wyciskamy czosnek. Dodajemy suszoną bazylię, oregano i drobno pokrojoną papryczkę. Całość chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mięso i pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i miksujemy. Do podduszonego mięsa dodajemy zmiksowane pomidory, koncentrat, wszystko solimy i pieprzymy do smaku pozostawiając na wolnym ogniu do odparowania połowy sosu, przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po zredukowaniu składników dodajemy wino, bazylię, parmezan i gotujemy jeszcze przez 15 min. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie mieszamy z przygotowanym sosem.

                                                                  Makaron z sosem grzybowym

                                                                  Składniki:

                                                                  • 1/2 opakowania makaronu rurki
                                                                    • 1 średnia pierś z kurczaka
                                                                      • 8 grzybów prawdziwków
                                                                        • 1 średnia cebula
                                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                                            • 4 łyżki oliwy
                                                                              • 1 łyżka masła
                                                                                • sól, pieprz
                                                                                  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
                                                                                    • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
                                                                                      • 200 ml śmietany 30%

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, bazylię i wszystko lekko podsmażamy. Pierś z kurczaka myjemy i po osuszeniu kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do podsmażonych składników. Całość dusimy przez około 5 minut. Dodajemy pokrojone prawdziwki, solimy i pieprzymy do smaku. Podlewamy ciepłą wodą tak, aby płyn zakrył wszystkie składniki i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i dolewamy śmietanę. Ciągle mieszając, redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowanym sosem.

                                                                                        Makaron z sosem peperoni

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 1/2 opakowania makaronu nitki
                                                                                          • 1 pęczek świeżej bazylii
                                                                                            • 2 sztuki peperoni
                                                                                              • 4-5 ząbków czosnku
                                                                                                • 4 łyżki startego parmezan
                                                                                                  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
                                                                                                    • 6 łyżek oliwy
                                                                                                      • sól

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Na patelni rozgrzewamy oliwę, wyciskamy czosnek, dodajemy drobno pokrojone peperoni, suszoną bazylię i podsmażamy ok 2-3 minuty. Świeżą bazylię miksujemy i dodajemy na patelnie wszystkie składniki, solimy do smaku. Makaron gotujemy al dente, mieszamy z sosem na patelni, chwilę podsmażamy. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

                                                                                                        DESER

                                                                                                        Kawa na ławę

                                                                                                        Kawa na ławę
                                                                                                        Kawa na ławę

                                                                                                        Biszkopt

                                                                                                        Składniki:

                                                                                                        • 6 jajek
                                                                                                          • 13 łyżek cukru
                                                                                                            • 13 łyżek mąki tortowej
                                                                                                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                • 1 opakowanie kawy cappuccino
                                                                                                                  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
                                                                                                                    • 1/2 litra wody
                                                                                                                      • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
                                                                                                                        • świeże owoce: maliny, borówki amerykańskie

                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                          Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na puszysty krem. Do kremu z żółtek dodajemy stopniowo proszek do pieczenia i przesianą przez sito mąkę. Całość starannie miksujemy a następnie dodajemy ubite białka delikatnie mieszając tak, aby piana nie opadła. Gotową masę wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat pozostawiamy w blaszce wyłożonej pergaminem. Kawę cappuccino z kawą rozpuszczalną zalewamy 1 1/2 l gorącej wody. Tak przygotowanym płynem nasączamy biszkopt w blaszce. Na ciasto wylewamy przygotowany wcześniej krem. Część kremu pozostawiamy do udekorowania góry ciasta. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na warstwie kremu. Ciasto przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy kawą. Wierzch ciasta smarujemy resztą kremu i posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. Deser podajemy z gałką lodów udekorowanych świeżymi owocami.

                                                                                                                          Krem

                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                          • 150 g masło roślinne
                                                                                                                            • 1/2 szklanki cukru pudru
                                                                                                                              • 4 serki homogenizowane
                                                                                                                                • 1 opakowania mleka w proszku
                                                                                                                                  • 1/2 szklanki wody
                                                                                                                                    • 1 łyżka żelatyny
                                                                                                                                      • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej

                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                        Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. W misce miksujemy masło roślinne z cukrem pudrem, na gładką masę. Stopniowo dodajemy serki i mleko w proszku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości