Pierożki, polędwiczki wieprzowe, tort Pawłowej-pyszne akcenty kuchni supermamy

TVN
TVN

URSZULA POMORSKA

PRZYSTAWKA

Pierożki w trzech wariacjach

Czas przygotowania: 1,5h

Ciasto do wszystkich rodzajów pierogów:

2 szklanki mąki

szczypta soli

ciepła woda do zagniatania

Sposób przygotowania:

Składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem.

Farsz ze szpinakiem, fetą i kurczakiem:

1 grillowana pierś kurczaka pokrojona w drobną kostkę

250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego)

pół kostki sera feta

szczypta gałki muszkatołowej

1 ząbek czosnku

kilka listków posiekanej mięty

świeżo mielony pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki.

Farsz z łososiem i ricottą:

350 g filetów świeżego łososia

350 g łososia wędzonego

80 g sera ricotta (fety lub twarożku śmietankowego) 1 jajko

około 5 łyżek tartego parmezanu

2 łyżki posiekanego koperku

sól, pieprz do smaku

Filety świeżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe części wyjmując ości. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu.

Farsz z gruszką i gorgonzolą

2 duże gruszki

50 g sera z niebieską pleśnią

1 pełna szklanka utartego parmezanu

1 łyżka bułki tartej

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleśniowym, parmezanem i bułką tartą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wcześniej.

Pierozki w trzech wariacjach
Pierozki w trzech wariacjach
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką sałat

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

2 duże polędwiczki wieprzowe

marynata do mięs

mąka

olej

500g borowików

150 ml śmietanki

świeża natka pietruszki

liść laurowy

pieprz

ziele angielskie

parmezan

malutkie ziemniaki

cytryna

masło

mix sałat

pomidorki koktajlowe

świeże figi

Sposób przygotowania:

Dwie polędwiczki kroimy w plastry 1-2 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem lub marynujemy w dowolnej marynacie do mięsa. Plastry mięsa obtaczamy delikatnie w mące, obsmażamy na odrobinie oleju z obu stron. Podlewamy trochę wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i dusimy do miękkości. Borowiki czyścimy, kroimy na ćwiartki i zalewamy wrzątkiem na kilka minut. Można też chwilę podgotować. Grzyby dodajemy do sosu i dusimy jeszcze chwilę z mięsem. Na koniec do wytworzonego sosu wlewamy 150 ml śmietany, może być kremówka 30%. Następnie dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość można posypać parmezanem. Ziemniaki w garniturkach dokładnie myjemy, układamy na papierze do pieczenia, dodajemy plaster cytryny, odrobinę masła i świeżą natkę pietruszki. Zawijamy taki pakunek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180°) na 40 min. Mix sałat myjemy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i figi. Polewamy sosem do sałatki (oliwa z oliwek, cytryna, przyprawy).

Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe
Źródło: TVN

DESER

Tort Pawłowej

Czas przygotowania: 1h 45min

6 białek

300g cukru

łyżka octu winnego

bita śmietana

owoce (maliny, figi, marakuja, jeżyny)

Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Na koniec wlewamy łyżkę octu i wykładamy na papier do pieczenia formując koło. Piekarnik nagrzewamy do 180° i wstawiamy bezę na 2 minuty. Następnie (bez wyjmowania bezy z piekarnika) zmniejszamy temperaturę do 150° i pieczemy 1h i 15min. Następnie wyjmujemy bezę i wystudzamy. Ubijamy śmietanę na sztywno. Na wystudzoną bezę nakładamy śmietanę i świeże owoce: maliny, figi, marakuję, jeżyny.

Tort Pawłowej
Tort Pawłowej
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości