Pieprzona Figa z makiem Marcina Półgrabi (Łódź)

Pieprzona figa z makiem Marcin Półgrabia (Lódź)
Pieprzona figa z makiem Marcin Półgrabia (Lódź)
  • Sposób przygotowania:
    • Mielimy biszkopty z migdałami.
      • Ubijamy śmietanę 200 ml, następnie dodajemy mascarpone 200g, dwie łyżki miodu, łyżkę maku.
        • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 190 cztery nakrojone figi z łyżką oliwy z oliwek.
          • Do rozgrzanego rondelka wrzucamy dwie łyżki masła, cztery łyżki miodu, wyciskamy pomarańczę, dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Dobrze mieszamy.
            • Na patelni prażymy płatki migdałowe

              Do salaterki wsypujemy podgrzane w piekarniku biszkopt wymieszany z migdałami, wyciskamy masę ze śmietany i mascarpone, dodajemy łyżeczkę konfitur, kolejną warstwę masy, figę, polewamy sosikiem z pomarańczy przygotowanym w rondlu, masę posypujemy płatkami migdałów i dodajemy listek melisy.

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości