Pasta Peti-Peti, stylizowany drób i galaretka na winie, czyli artystyczne potrawy Dariusza

Pasta Peti-Peti, stylizowany drób i galaretka na winie, czyli artystyczne potrawy Dariusza
Pasta Peti-Peti, stylizowany drób i galaretka na winie, czyli artystyczne potrawy Dariusza

Dariusz Swojak

Przystawka

Pasta Peti-Peti i smakowe tubki

Pasta Peti-Peti

Składniki:

natka pietruszki

6 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka soku ze świeżej cytryny

pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kroimy drobno natkę pietruszki, dodajemy oliwę, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przekładamy pastę do maleńkich miseczek. Przed podaniem skrapiamy cytryną. Podajemy z ulubionym drinkiem.

Smakowe tubki,

czyli sposób na artystyczną przystawkę

Składniki:

Kupujemy ulubione produkty w tubkach, na przykład:

pastę rybną

pastę kawiorową

pastę łososiową

chleb

krakersy

pitę

Sposób przygotowania:

Rozkładamy tubki spożywcze na stole, a pomiędzy wrzucamy tubki z farbami. Smarujemy podkłady pędzlami, mieszając produkty z tubek wedle smaku. Goście wybierają ze stołu to, co jest jadalne. Nie jemy farby :). Dobrej zabawy.

Pasta Peti - Peti
Pasta Peti - Peti
Źródło: TVN

Danie główne:

Stylizowany drób

Składniki:

4 pałki z kurczaka

4 skrzydełka z kurczaka

4 ząbki czosnku

4 śliwki węgierki

1 brzoskwinia

10 pomidorków koktajlowych

10 liści kapusty włoskiej

sól, pieprz, curry, słodka papryka

10 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Umyte mięso przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, papryką, curry i czosnkiem. Na dobrze rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka, aż nabierze złocistego koloru. Kroimy owoce, dodajemy do kurczaka i dusimy 20 minut pod liśćmi kapusty. Dodajemy pomidorki w całości i dusimy jeszcze kilkanaście minut. Gotowe mięso stylizujemy według uznania. Można połączyć skrzydełko z nóżką i podawać z liśćmi kapusty.

Stylizowany drób
Stylizowany drób
Źródło: TVN

Deser

Świetlna galaretka na winie

Składniki:

2 opakowania galaretki wiśniowej z cukrem

1 butelka czerwonego wina wytrawnego

odrobina cukru do smaku

0,25 l wody

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Dolewamy odrobinę wina. Ostudzoną galaretkę przekładamy do szklanych misek wyłożonych folią spożywczą. Gdy będzie już zupełnie zimna, wykładamy galaretkę z misek na przezroczyste talerze. Dla końcowego efektu talerze należy od spodu podświetlić.(Można użyć świateł ledowych).

Świetlna galaretka na winie
Świetlna galaretka na winie
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości