Pomidorowa przemiana Małgosi Mikulik (Warszawa)

Pomidorowa przemiana
Pomidorowa przemiana

Sposób przygotowania:

  • Warzywa myjemy i obieramy
    • Marchewki kroimy w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę.
      • Warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
        • Gdy woda się zagotuje wrzucamy kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie.
          • Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na maśle,
            • Do podsmażonej cebuli dodajemy wywar
              • Dusimy zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
                • Zaprawiamy zupę koncentratem i mieszamy
                  • Wyjmujemy zieloną część pora.
                    • Mąkę rozrabiamy z małą ilością wody.
                      • Zagęszczamy zupę.
                        • Na koniec dodajemy zahartowaną wcześniej śmietanę.
                          • Doprawiamy zupę do solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
                            • Zupę podajemy z makaronem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości