Świnka morska w marchewce Katarzyny Klukowskiej (Łódź)

Świnka morska w marchewce
Świnka morska w marchewce

Sposób przygotowania:

● Mięso oczyszczamy i porcjujemy na około 2-3 centymetrowe kotlety.

● Olej, sos rybny, sos ostrygowy i sos sojowy łączymy i dokładnie mieszamy.

● Do powstałej mieszanki dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.

● Kotlety umieszczamy w powstałej marynacie i wkładamy do lodówki na 12 godzin.

● Zamarynowane mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni przez około 5 minut.

● Podsmażone kotlety ponownie umieszczamy w marynacie i gotujemy maksymalnie przez 3 godziny.

● Powstały w trakcie gotowania sos przecedzamy, tak by był całkowicie gładki.

● Sos doprawiamy solą.

● Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

● Ugotowane ziemniaki ubijamy z masłem.

● Marchewkę kroimy w bardzo cienkie paski.

● Paski marchewki blanszujemy, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i miodu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości