Staropolska dama w winie i żurawinie Jagody i Jagody (Trójmiasto)

Staropolska dama w winie i żurawinie
Staropolska dama w winie i żurawinie

Sposób przygotowania:

  • Warzywa i jabłko obieramy i ścieramy na tarce.
    • Mięso kaczki nacieramy warzywami, owocami oraz winem.
      • Marynujemy przez 12 godzin.
        • Gotowe mięso smażymy przez chwilę od strony skóry.
          • Obsmażone mięso pieczemy w temperaturze 120°C przez 6 godzin.

            Sos

            • Wino wlewamy na rondla i redukujemy do połowy.
              • Dodajemy cukier, żurawinę i kilka wiśni bez pestek.
                • Dodajemy zimne masło i hartujemy sos.

                  Carpaccio z buraka

                  • Nieobrane buraki gotujemy w wodzie.
                    • Ugotowane buraki obieramy i kroimy w jak najcieńsze plastry.
                      • Plastry buraków układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową
                        • Buraki smarujemy niewielką ilością masła oraz polewamy niewielką ilością miodu, posypujemy majerankiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
                          • Przykrywamy folią aluminiową.
                            • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

                              Kopytka

                              • Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej.
                                • Ugotowane ziemniaki wkładamy do lodówki.
                                  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką.
                                    • Z powstałego ciasta formujemy rulon i wycinamy kopytka.
                                      • Uformowane kopytka wrzucamy na wrzątek.
                                        • Po chwili hartujemy zimną wodą.

                                          Kopytka wyjmujemy z wody i przez chwilę smażymy na maśle.

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości