Na dziko Mirosława Madei (Śląsk)

Na dziko
Na dziko

Sposób przygotowania:

Ciemne kluski śląskie

  • Połowę obranych ziemniaków gotujemy.
    • Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę.
      • Drugą połowę ziemniaków obieramy i ścieramy na małych oczkach, a następnie dokładnie odciskamy przy użyciu gazy.
        • Odciśnięte ziemniaki odstawiamy do czasu ich ściemnienia.
          • Obydwie połowy ziemniaków łączymy i dokładnie mieszamy
            • Wyrównujemy powierzchnię i wyjmujemy 1/4 części masy ziemniaczanej.
              • W miejsce wyjętej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
                • Wyrabiamy dokładnie ciasto.
                  • Formujemy kluski.
                    • Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku
                      • Gotujemy przez około 8 minut od momentu wypłynięcia.

                        Gulasz z dzika

                        • Zamarynowane mięso odcedzamy z marynaty.
                          • Marynatę cedzimy przez sitko zachowując płyn.
                            • Cebulę i czosnek obieramy.
                              • Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki.
                                • Mięso przekładamy do miski
                                  • Posypujemy mąką i papryką w proszku.
                                    • Dokładnie mieszamy, żeby mąka pokryła wszystkie kawałki.
                                      • Na patelni rozgrzewamy smalec
                                        • Obsmażamy mięso z każdej strony.
                                          • Obsmażone mięso przekładamy do garnka.
                                            • Na patelni po smażeniu mięsa szklimy cebulę z czosnkiem.
                                              • Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy do garnka z mięsem.
                                                • Dodajemy jałowiec, ziele angielskie, pieprz, kminek i paprykę chili.
                                                  • Dodajemy płyn pozostały z marynaty i część bulionu.
                                                    • Dusimy przez około 2 godziny, co jakiś czas podlewając bulionem.
                                                      • Pietruszkę szatkujemy.
                                                        • Oczyszczone grzyby kroimy i podsmażamy na patelni.
                                                          • 30 minut przed końcem duszenia gulaszu dodajemy podsmażone grzyby i pietruszkę.
                                                            • Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                              Marynata

                                                              • Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
                                                                • Pokrojone mięso przekładamy do zamykanego naczynia.
                                                                  • Obieramy czosnek i imbir siekamy.
                                                                    • Jałowiec i pieprz lekko rozgniatamy.
                                                                      • Mięso posypiemy przyprawamy.
                                                                        • Dodajemy kilka gałązek rozmarynu.
                                                                          • Zalewamy piwem.
                                                                            • Naczynie z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości