Miód malina nad stawem Marka Idziaka-Sępkowskiego (Kraków)

Miód malina nad stawem
Miód malina nad stawem

Sposób przygotowania:

  • Mięso kaczki płuczemy i nacieramy przyprawami oraz niewielką ilością miodu.
    • Przyprawione mięso układamy na gałązkach rozmarynu w naczyniu żaroodpornym
      • Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
        • Mięso polewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem.
          • Gotujemy kaszę.
            • Do ugotowanej jeszcze ciepłej kaszy dodajemy suszoną żurawinę.
              • Wątróbkę smażymy na wytopionym z kaczki tłuszczu
                • Usmażoną wątróbkę mielimy na grubym sicie
                  • Dodajemy do kaszy i wymieszać.
                    • Kaszę z wątróbką doprawiamy majerankiem, pieprzem solą i gałką muszkatołową.
                      • Pozostały miód łączymy z taką samą ilością musztardy
                        • Dodajemy kilka kropli octu balsamicznego i wina.
                          • Na talerzu układamy liście szpinaku, sałatę i pokrojone w plastry jabłko.
                            • Układamy upieczone mięso i kaszę.
                              • Kaszę polewamy tłuszczem wytopionym z mięsa.
                                • Danie polewamy sosem z miodu i musztardy oraz dekorujemy malinami.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości