Makowiec z kawiorem Katarzyny Klukowskiej (Łódź)

Makowiec z kawiorem
Makowiec z kawiorem

Sposób przygotowania:

● 250 ml wermuta zagotowujemy w rondlu.

● Dodajemy agar i gotujemy do czasu rozpuszczenia.

● Powstały wywar wylewamy na płaską tacę i odstawiamy w chłodne miejsce.

● Mak gotujemy w wodzie przez 10-15 minut.

● Ugotowany mak rozdrabniamy za pomocą miksera.

● Jajka ubijamy z cukrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.

● Śmietanę ubijamy na puszystą pianę.

● Pianę dodajemy do ubitych jajek.

● Dodajemy mak oraz rozdrobnione orzechy włoskie.

● Powstałą masę przekładamy do naczynia i wkładamy do zamrażalnika.

● Zastygnięty wermut kroimy w bardzo drobne paski i układamy na talerzu.

● Na wierzch układamy lody i ozdabiamy listkami mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości