„Mazursko indyjska wariacja na temat kaczki” Krzysztofa Gawrycha (Mazury)

Mazursko-indyjska wariacja
Mazursko-indyjska wariacja

Sposób przygotowania:

  • Ścieramy na tarce cukinię i marchew.
    • Odsączamy.
      • Dodajemy czosnek granulowany, sól, pieprz, paprykę ostrą i cukier do smaku.
        • Odkładamy na 10 minut, po czym znowu odsączamy.
          • Dodajemy jaja i bułkę, trochę mąki w zależności od zwilgocenia.
            • Mieszamy do jednolitej konsystencji.
              • Placki smażymy na oleju.

                Sposób przygotowania:

                • W garnku, na oleju smażymy cebulę do zarumienienia.
                  • Dodajemy pokrojone grzyby smażymy 10 minut.
                    • Dodajemy rozmaryn, czosnek granulowany, sól, pieprz.
                      • Część sosu przekładamy do oddzielnej miseczki i studzimy mieszając łyżką. Dodajemy trochę śmietany30%.
                        • Przelewamy do pozostałych grzybów i mieszamy.
                          • Gotujemy 15-20 minut.

                            Sposób przygotowania:

                            • Wiórki wrzucamy do garnka z dużą ilością cukru.

                            • Gotujemy 5 minut.

                            • Odsączamy wiórki.

                            Sposób przygotowania:

                            • Cebulę, marchew, ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy do dużego garnka.
                              • Udka przyprawiamy resztą przypraw i dorzucamy do garnka.
                                • Zalewamy olejem.
                                  • Gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu.
                                    • Przerzucamy ciepłą kaczkę z garnka na patelnię i podsmażamy.
                                      • Po smażeniu owijamy nóżki folią aluminiową.
                                        • Posypujemy wiórkami pomarańczy.

                                          Sposób przygotowania:

                                          • Do garnka wyciskamy 3 pomarańcze (bez pestek).
                                            • Dolewamy sok pomarańczowy z butelki.
                                              • Dodajemy, cukier, cynamon.
                                                • Gotujemy 2 minuty.
                                                  • Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy, aby zagęścić sos.
                                                    • Gotujemy 10 minut.
                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości