Mokra robota Marka Idziaka-Sępkowskiego (Kraków)

Mokra robota
Mokra robota

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy na nieduże kawałki w poprzek włókien.
    • Nacieramy przyprawami i czosnkiem.
      • Przyprawione mięso układamy w uprzednio namoczonym garnku rzymskim (tradycyjne naczynie gliniane do pieczenia mięs i warzyw).
        • Garnek z mięsem pod przykryciem wkładamy do nienagrzanego piekarnika
          • Stopniowo rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
            • Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki
              • Pokrojone cebule smażymy na rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając i dociskając drewnianą łyżką
                • Bulionem mieszamy z miodem i zaparzonym liściem laurowym.
                  • Podsmażone cebule stopniowo podlewamy przygotowanym bulionem.
                    • Całość dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
                      • Powstałą konfiturą z cebuli przykrywamy piekące się mięso.
                        • Całość pieczemy do miękkości przez minimum dwie godziny
                          • Mięso co pewien czas podlewamy winem.
                            • Danie podajemy z bułką i ogórkiem małosolnym.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości