Sposób przygotowania:
- Piersi z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy skórę w kratkę, tak żeby nie naciąć mięsa. Solimy i pieprzymy z obu stron, dodajemy gałązki tymianku. Odkładamy na bok.
- Bataty myjemy, obieramy i kroimy w około 1cm plastry wzdłuż batata. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, sól, pieprz, świeży rozmaryn i odkładamy.
Sos:
- Do rondla na średnim ogniu wsypujemy żurawinę, dolewamy sok pomarańczowy i wodę. Dodajemy goździki, ziele angielskie, laski cynamonu i gwiazdkę anyżu. Gotujemy przez około 10min, aż żurawina zacznie pękać.
- Dodajemy cukier i skórkę pomarańczy, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez 5min. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
- Dodajemy likier pomarańczowy i gotujemy przez 2 minuty.
- Sos zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. Usuwamy przyprawy.
Sałatka:
- Opłukujemy rukolę i roszponkę. Przekładamy do miski.
- Na patelnię na średnim ogniu, dodajemy brązowy cukier i ocet balsamiczny, mieszamy aż cukier się rozpuści i odrobinę redukujemy sos, żeby zaczął gęstnieć.
- Dodajemy pomidory koktajlowe i mieszamy delikatnie, żeby sos je oblepił. Zanim zaczną pękać przekładamy do miski z sałatą.
Dressing:
- Do kubka dodajemy oliwę z oliwek, wodę, przeciśnięty przez prasę czosnek, sól, pieprz, musztardę Dijon i płatki chilli. Mieszamy.
- Zalewamy sałatkę dressingiem i odstawiamy do lodówki na 20min.
Piersi z kaczki:
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170°C.
- Na około 25min przed podaniem, kładziemy piersi z kaczki na zimnej patelni, skórą do dołu i włączamy palnik. Smażymy 10min, systematycznie odlewając wytapiający się tłuszcz z kaczki.
- Zaraz po położeniu kaczki na patelnie, na drugiej dużej patelni smażymy bataty z obu stron aż zarumienią się, około 10min.
- Po 10minutach, skóra kaczki powinna być przypieczona i chrupiąca, przewracamy piersi na drugą stronę i na mocnym ogniu smażymy 2 minuty.
- Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 6-8min.
- Jednocześnie przekładamy bataty z patelni na blachę i również wkładamy do piekarnika na dolną półkę.
- Wykładamy piersi na deskę, przykrywamy folią aluminiową i dajemy im odpocząć przez około 4-5min.
- Na Talerz nakładamy sałatkę i bataty.
- Piersi kroimy w 0.5cm plastry i układamy na batatach. Piersi polewamy sosem żurawinowo-pomarańczowym
podziel się: