Łosoś, wołowina i płonące banany, czyli smakowite dania nauczyciela w-fu

Wołowina po marynarsku
Wołowina po marynarsku

ARTUR PIEKARZ- przepisy

Przystawka

Łosoś wędzony z terriną z buraka i guacamole

(czas przygotowania: 50min + 2h chłodzenie)

Składniki:

Terrina z buraka:

  • 3 duże buraki
    • 100 g masła
      • 25 g sardeli (anchois)
        • 400 g wędzonego łososia
          • kożuch z mleka (mleko 3,2%)

            Guacamole:

            • 2 awokado
              • 1 zielone jabłko
                • 15 g marynowanego imbiru
                  • 5 g kolendry
                    • 10 ml soku z cytryny
                      • sól, pieprz do smaku

                        Sposób przygotowania:

                        Buraki smarujemy oliwą i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2-3 godziny. Po wyjęciu odstawiamy bez odwijania z folii na 15 minut. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Sardele (anchois) mielimy w mikserze na gładką pastę i dodajemy 100 g masła. W formie wyłożonej folią spożywczą układamy kolejno warstwę buraków w plasterkach i warstwę pasty sardelowej. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

                        Na rozgrzaną teflonową patelnię wlewamy niewielką ilość mleka (musi pokryć całą powierzchnię patelni) i czekamy aż powstanie kożuch. W tym czasie rozwijamy folię spożywczą i smarujemy jej powierzchnię śmietaną. Unosimy kożuch łapiąc za dwa brzegi, tak aby powstał placek w formie półksiężyca, który układamy na przygotowanej foli. Następnie kożuch pokrywamy cienką warstwą śmietany i przykrywamy drugą warstwą foli.

                        Obieramy awokado. Wrzucamy do miksera, ucieramy na gładką masę, dodajemy sok z cytryny, drobno pokrojone zielone jabłko oraz siekany imbir. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Następnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

                        Łosoś wędzony podany z terriną z buraka
                        Łosoś wędzony podany z terriną z buraka
                        Źródło: TVN

                        Danie główne

                        Wołowina po marynarsku

                        (czas przygotowania: 1h + 2h zapiekanie)

                        Składniki:

                        • 1 kg wołowiny zrazowej
                          • 1 kg ziemniaków
                            • 3 cebule
                              • 2 duże marchewki
                                • 60 g masła
                                  • 30 g mąki
                                    • butelka jasnego piwa
                                      • 3 liście laurowe
                                        • mielony pieprz

                                          Sposób przygotowania:

                                          Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem, solą i pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i zostawiamy na kilka godzin. Wyjmujemy mięso z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, a następnie obsmażamy na patelni na maśle. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu smażymy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki i marchewkę. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu smażymy na złoty kolor pokrojoną w plastry cebulę. Następnie do rondla wkładamy warstwami ziemniaki, mięso, cebulę i marchewki (zaczynając i kończąc na ziemniakach). Na koniec zalewamy piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy około 2 godziny pod przykryciem. Podajemy z sałatą.

                                          Deser

                                          Płonące banany z sosem kawowo-rumowym

                                          (czas: 20 minut)

                                          Składniki:

                                          • 4 banany
                                            • 40 g masła
                                              • 50 g cukru trzcinowego
                                                • 50 ml rumu
                                                  • 50 ml mocnego naparu kawowego
                                                    • lody waniliowe

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Obieramy banany i przekrajamy wzdłuż na pół. Obsmażamy je przez 3 minuty na średnim ogniu (uwaga: obracamy na patelni tylko raz). Posypujemy banany cukrem, dodajemy kawę oraz rum i doprowadzamy do wrzenia, ostrożnie podpalamy. Kiedy ogień przygaśnie, podajemy porcje banana z gałką lodów waniliowych, możemy dodać pestki granatu.

                                                      Płonące banany
                                                      Płonące banany
                                                      Źródło: TVN

                                                      Autor: TVN

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości