Sposób przygotowania:
- Z przekrojonego avocado wykrajamy łyżką stołowa łódeczki
- Łódeczki skrapiamy sokiem z cytryny ( żeby nie zbrązowiały ).
- Na łódeczki avocado nakładamy puszysty serek twarogowy.
- Na serek kładziemy plasterek wędzonego łososia.
- Czerwoną cebulę kroimy w drobna kostkę i zalewamy oliwą.
- Cebulą z oliwą dekorujemy każdą łódeczkę.
- Wkładamy na pół godziny do lodówki
Carpaccio z ryb :
Sposób przygotowania:
- Świerzy filet zawijamy w folie aluminiową i mocno schładzamy.
- Rybę kroimy na cienki plasterki 2-3 mm i układamy na talerzu.
- Polewamy sokiem i skórką z limonki.
- Carpaccio posypujemy koprem, kaparami i pieprzem.
- Wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
- Przed podaniem dekorujemy oliwkami i polewamy oliwą.
Figi grillowanie z serem kozim :
Sposób przygotowania:
- Figi nacinamy od góry w krzyż, zostawiając 1 cm całej figi od dołu.
- Naciętą figę faszerujemy serkiem kozim i rozmarynem. Do delikatnie rozchylonej figi wkładamy rozmaryn, ser.
- Całość polewamy odrobiną miodu.
- Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.
Polewamy octem balsamicznym
Bruschetta:
Sposób przygotowania:
- Pomidora obieramy ze skóry, kroimy w drobna kostkę.
- Odsączamy nadmiar soku i dodajemy posiekaną bazylię, oliwę z oliwek, wkładamy do lodówki na około 1 godz.
- Kromki chleba skrapiamy obficie oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 7 minut.
- Chrupiące grzanki nacieramy obranymi ząbkami czosnku.
- Nakładamy schłodzone pomidory i posypujemy Parmezanem, skrapiamy octem balsamicznym.
podziel się: