Królewskie powitanie Łukasza Kilarskiego (Kraków)

Królewskie powitanie
Królewskie powitanie

Sposób przygotowania:

  • Z przekrojonego avocado wykrajamy łyżką stołowa łódeczki
    • Łódeczki skrapiamy sokiem z cytryny ( żeby nie zbrązowiały ).
      • Na łódeczki avocado nakładamy puszysty serek twarogowy.
        • Na serek kładziemy plasterek wędzonego łososia.
          • Czerwoną cebulę kroimy w drobna kostkę i zalewamy oliwą.
            • Cebulą z oliwą dekorujemy każdą łódeczkę.
              • Wkładamy na pół godziny do lodówki

                Carpaccio z ryb :

                Sposób przygotowania:

                • Świerzy filet zawijamy w folie aluminiową i mocno schładzamy.
                  • Rybę kroimy na cienki plasterki 2-3 mm i układamy na talerzu.
                    • Polewamy sokiem i skórką z limonki.
                      • Carpaccio posypujemy koprem, kaparami i pieprzem.
                        • Wkładamy do lodówki na 1,5 godziny.
                          • Przed podaniem dekorujemy oliwkami i polewamy oliwą.

                            Figi grillowanie z serem kozim :

                            Sposób przygotowania:

                            • Figi nacinamy od góry w krzyż, zostawiając 1 cm całej figi od dołu.
                              • Naciętą figę faszerujemy serkiem kozim i rozmarynem. Do delikatnie rozchylonej figi wkładamy rozmaryn, ser.
                                • Całość polewamy odrobiną miodu.
                                  • Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C.

                                    Polewamy octem balsamicznym

                                    Bruschetta:

                                    Sposób przygotowania:

                                    • Pomidora obieramy ze skóry, kroimy w drobna kostkę.
                                      • Odsączamy nadmiar soku i dodajemy posiekaną bazylię, oliwę z oliwek, wkładamy do lodówki na około 1 godz.
                                        • Kromki chleba skrapiamy obficie oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 7 minut.
                                          • Chrupiące grzanki nacieramy obranymi ząbkami czosnku.
                                            • Nakładamy schłodzone pomidory i posypujemy Parmezanem, skrapiamy octem balsamicznym.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości