Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki

Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki
Francuskie kąski, biesiada mięsno- grzybowa i włoska flaga owocowa- smakowite pomysły studentki

KATARZYNA CHOJNACKA

Przystawka

Francuskie kąski

Składniki:

  • ciasto francuskie
    • kilka plastrów szynki
      • 100 g żółtego sera
        • szczypiorek
          • jajko
            • ok. 50 ml śmietany 12% lub 18%
              • sól i pieprz

                Sposób przygotowania:

                Ciasto lekko wałkujemy. Wycinamy kółka (szklanką) lub kwadraty (nożem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na nią wycięte kawałki ciasta i nakłuwamy widelcem. Na ciasto kładziemy szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Jajko delikatnie ubijamy ze śmietaną, dodajemy do tego pokrojony szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Taką mieszankę nalewamy na szynkę z serem. Tak przygotowane kąski wkładamy do piekarnika na ok.180°C na 15 – 20 minut.

                Francuskie kąski
                Francuskie kąski

                Danie główne

                Biesiada mięsno-grzybowa à la Kajoza

                Składniki:

                • kg ziemniaków
                  • 1,5 szklanki mąki pszennej
                    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
                      • 2 jajka
                        • bułka tarta
                          • przyprawa do ziemniaków i frytek
                            • sól i pieprz
                              • kilka łyżek oleju
                                • 2 patisony
                                  • 5-6 pieczarek
                                    • 500-600 g wołowiny bez kości
                                      • grzyby (podgrzybki, borowiki, kurki lub ostatecznie pieczarki)
                                        • cebula
                                          • 4-5 łyżek masła
                                            • kilka liści laurowych
                                              • kostka rosołowa

                                                Sposób przygotowania:

                                                Mięso myjemy i kroimy na kwadraciki, około 3 na 3 centymetry. Cebulę kroimy na kawałki, nie muszą być drobne. Roztapiamy na patelni 2 łyżki masła i podsmażamy mięso z cebulą. Po zarumienieniu przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem (ok. 150 ml). Dusimy na małym ogniu około 1,5 godziny. Grzyby podsmażamy na maśle i dodajemy do garnka. Dusimy ok. 30 minut. Następnie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy się ugotują, odstawiamy, żeby ostygły po czym przeciskamy je przez wyciskarkę do ziemniaków. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków i frytek. Tworzymy z ziemniaków kuleczki, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na patelnię tuż przed podaniem. Patisony i pieczarki kroimy, tak aby powstały jak największe plastry. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Na koniec podsmażamy na patelni grillowej i podajemy jako dodatek do potrawy.

                                                Biesiada mięsno-grzybowa
                                                Biesiada mięsno-grzybowa

                                                Deser

                                                Włoska flaga owocowa

                                                Składniki:

                                                • 3 szklanki truskawek
                                                  • 3-4 kiwi
                                                    • jogurt grecki
                                                      • kruche ciasteczka

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Truskawki i obrane kiwi miksujemy oddzielnie. Kruche ciastka kruszymy na drobne kawałki. Układamy w pucharku warstwami: zmiksowane kiwi, jogurt, zmiksowane truskawki, ciastka, kiwi, jogurt, truskawki.

                                                        Włoska flaga owocowa.jpg
                                                        Włoska flaga owocowa.jpg

                                                        Autor: TVN

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości

                                                        Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                        Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                        Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                        Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                        Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                        The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                        Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                        Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                        Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"