Dziadek mówi, że za słodkie Agaty Dulian (Wrocław)

 Dziadek mówi, że za słodkie
Dziadek mówi, że za słodkie

Sposób przygotowania:

● Do garnka wbijamy 4 jajka i dodajemy cukier.

● Garnek ustawiamy na małym ogniu.

● Jajka z cukrem miksujemy, aby powstała jednolita, puszysta masa.

● W trakcie miksowania dodajemy po kostce gorzkiej czekolady.

● Powstałą masę odstawiamy do schłodzenia.

● Kostkę margaryny utrzeć przy użyciu miksera.

● W trakcie ucierania dodajemy powoli ostudzoną masę.

● Dodajemy stopniowo sok z cytryny.

● Dolewamy pół kieliszka octu.

● Gotową masę wstawiamy do lodówki.

● Do schłodzonej masy dodajemy porzeczki i mieszamy.

Kruche ciasto

● Kostkę margaryny zagniatamy z mąką pszenną, w proporcji 1:1.

● Dodajemy szczyptę soli i 4 łyżki maku.

● Ciasto rozprowadzamy rękami na blasze do pieczenia.

● Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

● Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

● Ciasto kroimy na kwadraty.

● Części ciasta układamy na talerzykach.

● Na cieście układamy masę z porzeczkami.

● Ponownie wykładamy warstwę ciasta i masy.

● Deser dekorujemy malinami, gałązkami porzeczki i listkami mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości