Gruzińska łódeczka Diany Volokhovej

Gruzińska łódeczka
Gruzińska łódeczka

Sposób przygotowania:

  • Przesiewamy mąkę do miski.
    • Dodajemy sól, cukier, drożdże, olej, mleko, wodę i dobrze mieszamy, tak aby powstało twarde ciasto.
      • Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na półtorej godziny.
        • Po tym czasie ciasto ugniatamy, znowu przykrywamy wilgotną ściereczką i ponownie zostawiamy na półtorej godziny.
          • Ucieramy na tarce ser suluguni i adygejski.
            • Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem.
              • Dodajemy do serów białko z jednego jajka, dwie szczypty mąki, szczyptę soli i dwie łyżki wody.
                • Dobrze mieszamy rękami do czasu uzyskania jednolitej masy.
                  • Piekarnik podgrzewamy razem z blachą do temperatury 240°C.
                    • Ciasto dzielimy na 5 części.
                      • To samo robimy z nadzieniem.
                        • Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienkie placki.
                          • Ich krańce rolujemy do środka.
                            • Zaczepiamy końcówki, w środku rozsuwamy, robimy łódeczki i kładziemy je na rozgrzaną blachę posypana mąką.
                              • Do każdej łódeczki wkładamy do środka nadzienie, tak aby dochodziło na grubość do połowy brzegu ciasta.
                                • Pieczemy około 8-10 minut.
                                  • Wyciągamy blachę z chaczapuri z piekarnika.
                                    • Na środku łódeczki robimy dziurkę i wbijamy do niej jajko.
                                      • Z powrotem wkładamy ciasto do piekarnika na 1-3 minuty.
                                        • Po wyjęciu jajko powinno być prawie surowe.
                                          • Wyciągamy blachę.
                                            • Między nadzieniem i brzegiem kładziemy masło.
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości