Głodny świata Filipa Turowskiego (Warszawa)

Głodny świata
Głodny świata

Sposób przygotowania:

● Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

● Mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem rozgniecionej trawy cytrynowej.

● Ugotowane mięso kroimy na cienkie plastry.

● Krewetki gotujemy w wodzie z łyżką octu ryżowego przez około 4 minuty.

● Ugotowane krewetki kroimy wzdłuż na dwie części.

● Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody i mąką ziemniaczaną.

● Smażymy cienki omlet.

● Omlet kroimy na wąskie paski.

● Arkusz papieru ryżowego nawilżamy mokrą dłonią.

● Zawijamy do góry około 1 centymetr papieru.

● Na papierze układamy dwie połówki krewetki, między nimi plaster mięsa, wstążkę omletu, kiełki, kilka liści bazylii, mięty i kolendry, liść sałaty i małą garść makaronu.

● Zaginamy oba boki arkusza równo do środka i rolujemy sajgonkę.

Sos słodko-kwaśny

● Papryczkę i czosnek siekamy drobno.

● Posiekane warzywa wrzucamy na wok.

● Dodajemy resztę składników i podgrzewamy, co chwilę mieszając, aż sos stanie się gęsty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości