Gorgonzola kusi Matiego Sarnowskiego (Warszawa)

Gorgonzola kusi
Gorgonzola kusi

Sposób przygotowania:

Dynia gratin:

• Otwieramy dynię, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny.

• Naczynie żaroodporne nacieramy ząbkiem czosnku i masłem klarowanym.

• Dynię układamy niczym dachówkę, gdzieniegdzie dokładając cienkie plasterki czosnku oraz listki tymianku. Każdą warstwę posypujemy solą i odrobiną tartej gałki muszkatołowej.

• Zalewamy śmietanką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez minimum 30 minut w temperaturze 200 °C.

• Po 30 minutach zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem oraz układamy drobne kawałki gorgonzoli i tak pieczemy przez kolejne 30 minut w temperaturze 160 °C.

Czipsy z jarmużu:

• Jarmuż kroimy na małe listki tak, aby nie miały żyłek.

• Mieszamy je w misce z oliwą z oliwek oraz solą.

Dynia gratin:

• Otwieramy dynię, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny.

• Naczynie żaroodporne nacieramy ząbkiem czosnku i masłem klarowanym.

• Dynię układamy niczym dachówkę, gdzieniegdzie dokładając cienkie plasterki czosnku oraz listki tymianku. Każdą warstwę posypujemy solą i odrobiną tartej gałki muszkatołowej.

• Zalewamy śmietanką, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez minimum 30 minut w temperaturze 200 °C.

• Po 30 minutach zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem oraz układamy drobne kawałki gorgonzoli i tak pieczemy przez kolejne 30 minut w temperaturze 160 °C.

Czipsy z jarmużu:

• Jarmuż kroimy na małe listki tak, aby nie miały żyłek.

• Mieszamy je w misce z oliwą z oliwek oraz solą.

• Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez kilka minut w 200 °C dla uzyskania odpowiedniej chrupkości, zanim zaczną się palić.

podziel się:

Pozostałe wiadomości