Buszujące w ryżu Alicji Kozak (Warszawa)

Buszujące w ryżu
Buszujące w ryżu

Risotto - Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby moczymy w 1 ¼ litra zimnej wodzie przez kilka godzin.
    • Odcedzamy grzyby
      • Do wywaru z grzybów dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, ząbek czosnku, łyżkę oliwy i łyżkę oliwy truflowej.
        • Wywar zagotowujemy na małym ogniu
          • Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i oliwie.
            • Do cebuli i czosnku dodajemy świeże grzyby i dusimy przez 2 minuty.
              • Dodajemy pokrojone pieczarki brunatne i dusić przez kilka minut.
                • Dodajemy ryż, namoczone grzyby i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.
                  • Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje.
                    • Dodajemy 1 łyżkę wazową wywaru grzybowego.
                      • Gotujemy na małym ogniu, dolewając po łyżce wywaru w momencie, kiedy płyn się zredukuje.

                        Klopsiki - Sposób przygotowania:

                        • Czerstwą bułkę moczymy w wodzie.
                          • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie.
                            • Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, odciśniętą z wody bułkę oraz cebulę.
                              • Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki.
                                • Klopsiki smażymy na maśle z oliwą.
                                  • Risotto podajemy z klopsikami
                                    • Dodajemy natkę pietruszki, kilka łyżek masła
                                      • Doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości