Biało-czarne na kamieniu Marty Sobieszek (Gorzów Wlkp.)

Biało-czarne na kamieniu
Biało-czarne na kamieniu

Risotto - Sposób przygotowania:

  • Bulion zagotowujemy z dodatkiem sosu rybnego.
    • Do wysokiego garnka wkładamy połowę masła i roztapiamy.
      • Do masła dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy, aby się zeszkliła.
        • Dodajemy ryż i smażymy przez około 1 minutę cały czas mieszając.
          • Dodajemy suszony estragon i kurkumę
            • Po chwili dolewamy wino i gotujemy przez około 2 - 3 minuty.
              • Stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej gorący bulion.
                • Gotujemy przez około 20 minut, aż ryż będzie al dente.
                  • Do ugotowanego ryżu dodajemy sok i skórkę z cytryny.
                    • Doprawiamy szczyptą pieprzu.
                      • Gotowe risotto pozostawiamy pod przykryciem na 2 minuty.
                        • Dodajemy resztę masła, starty parmezan i dokładnie mieszamy.

                          Puree - Sposób przygotowania:

                          • Seler obieramy i nacieramy cytryną
                            • Natarty seler kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie do miękkości,
                              • Odcedzamy.
                                • Kawałki miksujemy z masłem.
                                  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.
                                    • Dodajemy odrobinę śmietany i powoli mieszamy.

                                      Ryba - Sposób przygotowania:

                                      • Filet kroimy na 2 mniejsze części.
                                        • Rybę płuczemy dokładnie i osuszamy.
                                          • Skrapiamy sokiem z cytryny.
                                            • Doprawiamy solą
                                              • Nacieramy kurkumą, pieprzem cytrynowym i masłem.
                                                • Odstawiamy do zamarynowania.
                                                  • Zamarynowane filety grillujemy na patelni
                                                    • Grillujemy najpierw filet ułożony skórą do dołu przez 8 minut.
                                                      • Przewracamy rybę na druga stronę i grillujemy przez 4 minuty.
                                                        • Przekładamy filety na talerz i zdejmujemy skórkę, odwrócić stroną bez skórki do góry.
                                                          • Podajemy z risotto i puree z selera.
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości