Babka w garnuszku Tomasza Kovgera (Kraków)

Babka w garnuszku
Babka w garnuszku

Sposób przygotowania:

  • Czyścimy ziemniaki.
    • Kroimy 300g boczku i smażymy.
      • Kroimy w kostkę 3 cebule i smażymy na patelnie.
        • Tarkujemy ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami.
          • Delikatnie wyciskamy ziemniaki z nadmiaru wody.
            • Do ziemniaków dodajemy usmażony boczek z cebula i mieszamy.
              • Garnuszki smarujemy olejem.
                • Do garnuszków wkładamy ziemniaki z boczkiem.
                  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 18°C0 przez 30 minut.
                    • Na patelnie smażymy 2 cebule pokrojone w drobna kostkę.
                      • 100 g boczku kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
                        • Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do boczku z cebulą.
                          • Zagotowujemy cały czas mieszając.
                            • Gotujemy 5 minut.
                              • Sos podajemy w oddzielnym naczyniu obok garnuszków.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości