Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka

Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka
Bazyliowa wariacja, pieczony łosoś i naleśniki w sosie z pomarańczy- kulinarne rozmaitości Przemka

PRZEMYSŁAW KRAWCZYK

PRZYSTAWKA

Bazyliowa wariacja czyli makaron penne z bazyliowym pesto i sałatką z rukoli

(czas przygotowania: 30 – 40 min.)

SKŁADNIKI

PESTO:

  • 0,5 kg ugotowanego makaronu penne
    • 100 g świeżej bazylii
      • 2 ząbki czosnku
        • 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
          • 2 łyżki tartego parmezanu
            • 150 ml oliwy z oliwek
              • 50 g czarnych oliwek
                • 50 g pomidorów suszonych

                  SAŁATKA:

                  • 1 opakowanie rukoli
                    • 100 g pomidorów cherry
                      • 100 g zielonych oliwek bez pestek
                        • 50 ml oliwy z oliwek
                          • 2 ząbki czosnku
                            • sól, grubo mielony pieprz

                              Sposób przygotowania:

                              Wszystkie składniki sosu pesto dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Gotowy sos przelewamy na patelnię, a gdy się rozgrzeje dodajemy do niego ugotowany makaron i mieszamy. Gorący makaron podajemy razem z sałatką przygotowaną z połączenia rukoli, pomidorków cherry, pomidorów suszonych, oliwek, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.

                              Bazyliowa wariacja
                              Bazyliowa wariacja
                              Źródło: TVN

                              DANIE GŁÓWNE

                              Przysmak Popaye’a

                              czyli pieczony łosoś podany na szpinaku w sosie z sera pleśniowego

                              (czas przygotowania: 40 – 50 minut; z marynowaniem około 3 godzin)

                              SKŁADNIKI

                              • 4 x 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
                                • 50 ml oliwy z oliwek
                                  • 2 cebule pokrojone w kostkę
                                    • 4 ząbki świeżego czosnku
                                      • 4 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
                                        • 100 ml białego wytrawnego wina
                                          • 300 g sera pleśniowego
                                            • 300 ml śmietany 36%
                                              • 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
                                                • sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz do smaku
                                                  • 1 opakowanie pomidorków cherry
                                                    • 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
                                                      • 3 cebule dymki posiekane razem ze szczypiorem
                                                        • 100 g kiełków słonecznika

                                                          Marynata:

                                                          • 100 ml oliwy z oliwek
                                                            • 4 rozgniecione ząbki czosnku
                                                              • 2 łyżki posiekanego koperku
                                                                • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
                                                                  • sól do smaku

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Myjemy łososia, suszymy papierowym ręcznikiem, marynujemy we wszystkich składnikach marynaty i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pomidory suszone. Po chwili wlewamy białe wino, dodajemy ser pleśniowy oraz śmietanę. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony, odciśnięty z wody i posiekany szpinak. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Łososia układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚ C. Przygotowany wcześniej szpinak w sosie z sera pleśniowego rozkładamy na talerzu, a na nim pieczonego łososia. Całość dekorujemy pomidorami cherry połączonymi z orzeszkami piniowymi, dymką oraz kiełkami słonecznika.

                                                                    Przysmak Popeye'a
                                                                    Przysmak Popeye'a
                                                                    Źródło: TVN

                                                                    DESER

                                                                    Naleśniki Amanta

                                                                    czyli naleśniki w sosie z pomarańczy z odrobiną Amaretto

                                                                    (czas przygotowania: 30 – 40 minut)

                                                                    SKŁADNIKI

                                                                    • 0,5 kg mąki
                                                                      • 200 ml wody mineralnej gazowanej
                                                                        • 50 ml mleka
                                                                          • 2 kg pomarańczy
                                                                            • kostka masła
                                                                              • Amaretto
                                                                                • cukier puder
                                                                                  • sól

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Z mąki, mleka oraz wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe, z którego potem na maśle smażymy naleśniki. Następnie gotowe placki naleśnikowe podsmażamy w sosie z masła, soku ze świeżych pomarańczy, skórki pomarańczowej i Amaretto. Tak przygotowane naleśniki podajemy z cukrem pudrem, odrobiną bitej śmietany i listkiem mięty.

                                                                                    Naleśnik Amanta
                                                                                    Naleśnik Amanta
                                                                                    Źródło: TVN

                                                                                    Autor: TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości