Borowikowe kominki, roladki z kurczaka ,ciastko fondue- wykwintne menu Agnieszki

Borowikowe kominki, roladki z kurczaka ,ciastko fondue- wykwintne menu Agnieszki
Borowikowe kominki, roladki z kurczaka ,ciastko fondue- wykwintne menu Agnieszki

Agnieszka Korbolewska

Przystawka:

Borowikowe kominki z rukolą

(Czas przygotowania: 40-45 minut)

Składniki:

  • 300-400 g borowików
    • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (ok.500g)
      • śmietana 12% (200 ml)
        • opakowanie rukoli
          • sos pesto
            • sól, pieprz
              • oliwa z oliwek

                Sposób przygotowania:

                Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni. Rozmrażamy ciasto francuskie oraz borowiki. Zalewamy grzyby wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykrywką, aż do miękkości. W tym czasie z ciasta wycinamy 10 kół o średnicy 7-8 cm. Połowę zostawiamy w całości, a w pozostałych mniejszą foremką wycinamy kółka o średnicy 4-5 cm. Otrzymane pierścienie nakładamy na całych kołach, lekko smarując ciasto mlekiem. Kominki z ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a obok układamy mniejsze (kółka- posłużą za „pokrywki”). Pieczemy 10-15 minut. Rukolę myjemy, łączymy z oliwą z oliwek, sosem pesto i wykładamy na talerz. Gdy borowiki będą już miękkie, zaciągamy mąką i śmietaną. Podstawy kominków układamy na rukoli, wypełniamy grzybami i nakładamy na nie przykrywki.

                Borowikowe kominki z rukolą
                Borowikowe kominki z rukolą

                Danie główne:

                Szpinakowe roladki z kurczaka

                (Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut)

                Składniki:

                • 15 sztuk małych, młodych ziemniaków
                  • jeden bakłażan
                    • szpinakowe roladki
                      • 5 mniejszych piersi z kurczaka
                        • 200 g mrożonego szpinaku
                          • 3-4 ząbki czosnku
                            • ser feta (ok. 50 g)
                              • 2 opakowania szynki parmeńskiej (10 plastrów)
                                • 2 łyżki masła
                                  • 2 łyżki mąki
                                    • sól, pieprz
                                      • duszona kapusta
                                        • mała główka czerwonej kapusty
                                          • butelka pół wytrawnego czerwonego wina
                                            • ok. 500 ml soku z czarnej porzeczki
                                              • 2 łyżki rodzynek i żurawiny
                                                • 2 łyżki miodu
                                                  • cynamon
                                                    • sól, pieprz
                                                      • kiełki lucerny do ozdoby

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni, kroimy 5 kawałków (po długości) bakłażana i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Czerwoną kapustę szatkujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni. W tym czasie wkładamy obrane ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Gdy kapusta lekko się zeszkli, dodajemy po 2 łyżki: rodzynek, żurawiny i miodu, następnie podlewamy winem (ok. 1/3 butelki), sokiem oraz doprawiamy cynamonem. Kapustę dusimy do miękkości, jednocześnie dolewając wina i soku.

                                                        Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i szklimy na rozpuszczonym maśle. Następnie zaciągamy je mąką. Na patelnię dodajemy rozmrożony i pokrojony szpinak. Doprawiamy fetą, vegetą, solą i pieprzem. Rozbijamy piersi z kurczaka na cienkie filety i doprawiamy. Nakładamy na całej długości szpinakowy farsz, rolujemy i owijamy szynką parmeńską. Aby osiągnąć równą roladę zawijamy piersi w folię aluminiową, wkładamy do mikrofalówki i nastawiamy ją na 8 minut. Odcedzamy ziemniaki, kroimy na połówki i zarumieniamy na patelni. Piersi wyciągamy i również podsmażamy, a następnie kroimy pod kątem. Układamy roladki, kapustę i ziemniaki na talerzu, dopełniając opieczonym liściem bakłażana oraz kiełkami lucerny.

                                                        Szpinakowe roladki z kurczaka
                                                        Szpinakowe roladki z kurczaka

                                                        Deser:

                                                        Ciastko fondue

                                                        (Czas przygotowania: 30 minut)

                                                        Składniki:

                                                        • 50 g miękkiego masła
                                                          • masło do wysmarowania foremek
                                                            • 300 g gorzkiej czekolady
                                                              • 150 g cukru
                                                                • 4 duże jaja roztrzepane z odrobiną soli
                                                                  • laska wanilii
                                                                    • 50 g mąki
                                                                      • 5 gałek lodów waniliowych
                                                                        • 5 truskawek do dekoracji

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostudzenia. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy wcześniej ubite jajka z solą i wanilią. Łączymy z czekoladą oraz mąką. Mieszamy na gładką masę i rozdzielamy do foremek. Pieczemy 8-10 minut, wykładamy na talerzyki, wcześniej posypane cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy po gałce lodów waniliowych, a obok - truskawkę do dekoracji.

                                                                          Ciastko fondue
                                                                          Ciastko fondue

                                                                          Autor: TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości