Bombowa królowa Aleksandry Boreckiej (Warszawa)

Bombowa królowa
Bombowa królowa

Sposób przygotowania:

Beza

  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    • Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 24 centymetrów.
      • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140°C.
        • Białka z dodatkiem soli ubijamy na bardzo sztywną pianę.
          • Do piany dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując.
            • Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
              • Masę bezową przekładamy na narysowany na papierze okrąg.
                • Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 140°C przez półtorej godziny.
                  • Upieczoną bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

                    Krem

                    • Śmietankę ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
                      • Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy cukier i ser mascarpone i nadal miksujemy.
                        • Powstały krem wykładamy na bezę.
                          • Na wierzch bezy układamy pokrojone w paski mango i pestki granatu.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości