Boczne drogi Katarzyny Zabiegło (Bieszczady)

Boczne drogi
Boczne drogi

Sposób przygotowania:

  • Nerkowce moczymy przez noc w soku z kiszonych ogórków.
    • Namoczone nerkowce płuczemy
      • Dodajemy ½ szklanki ciepłej wody i blendujemy.
        • Po 5 minutach dolewamy kolejne pół szklanki wody.
          • Po kolejnych 5 minutach blendowania dolewamy pół szklanki soku z kiszonych ogórków.
            • Blendujemy jeszcze przez chwilę.
              • Do powstałego sosu dodajemy pokrojone drobno ogórki i cebulę.
                • Groszek gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem musztardy.
                  • Ugotowany groszek dodajemy do sosu.
                    • Boczniaki płuczemy i suszymy na papierowych ręcznikach.
                      • Osuszone boczniaki kroimy na niewielkie kawałki.
                        • Kawałki boczniaków smażymy na oleju mieszając co pewien czas.
                          • Smażymy do czasu, aż grzyby nabiorą złotego koloru.
                            • Usmażone boczniaki mieszamy z sosem i wkładamy do lodówki.
                              • Podajemy na zimno.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości