Czarne ptaszysko Noemi Lech (Śląsk)

 Czarne ptaszysko
Czarne ptaszysko

Sposób przygotowania:

  • Pierś indyka kroimy na mniejsze kawałki.
    • Zalewamy wodą tak żeby mięso było całkowicie zamoczone.
      • Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
        • Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju.
          • Do usmażonej cebuli dodajemy ugotowane mięso z indyka.
            • Przyprawiamy sosem Sambal i słodką papryką.
              • Dodajemy gorzką czekoladę i dusimy, aż mięso będzie miękkie.

                Kulki - Sposób przygotowania:

                • Do mąki z macy dodajemy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i czarnuszką.
                  • Dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy.
                    • Z masy formujemy niewielkie kulki i gotujemy w bulionie, aż kulki wypłyną na wierzch.

                      Surówka - Sposób przygotowania:

                      • Gruszkę kroimy.
                        • Figi i pokrojoną gruszkę grillujemy i studzimy.
                          • Na talerzu układamy mieszankę sałat, szpinak, kawałki pomarańczy i winogrona.
                            • Na wierzch kładziemy grillowane kawałki gruszki i figę.
                              • Mieszamy ocet balsamiczny z miodem i przyprawiamy solą oraz pieprzem
                                • Surówkę polewamy powstałym dressingiem.
                                  • Dekorujemy przekrojonymi pomidorami koktajlowymi.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości