Cytrynowy wątłuszcz Marka Krzyżowskiego (Śląsk)

Cytrynowy wątłuszcz
Cytrynowy wątłuszcz

Sposób przygotowania:

● Filety z dorsza smarujemy oliwą i smażymy na patelni na papierze pergaminowym.

● W trakcie smażenia filety posypujemy startą skórką z cytryny, solą oraz pieprzem.

● Ziemniaki obieramy i nacinamy.

● Układamy w naczyniu żarodopornym i smarujemy masłem klarowanym.

● Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 210°C przez 1 godzinę.

● Przed podaniem ziemniaki posypujemy solą

● Pomidory, oliwki i zieloną cebulkę kroimy drobno.

● Warzywa dusimy na maśle,

● Dodajemy mleko kokosowe.

● Redukujemy sos do uzyskania lekko gęstej konsystencji.

● Doprawiamy pieprzem i solą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości