Chłodnik z rakami, gicz cielęca i piernik, czyli niebanalne potrawy studentki

TVN
TVN

Przystawka

Chłodnik litewski z rakami

2 botwinki

20 dag sznyclówki cielęcej

16 raków

natka kopru

natka pietruszki

szczypior

świeży ogórek

400 ml kefiru

400 ml jogurtu

400 ml śmietany 22%

kostka bulionowa

czosnek

kolendra

gorczyca

Wrzucamy łodygi botwinki na 3 minuty do wrzącej wody i skrapiamy cytryną. Buraki gotujemy przez 15 minut, a następnie kroimy.

Zalewa chłodnikowa: 400 ml kefiru, śmietany i jogurtu naturalnego. Siekamy czosnek, dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i ogórka. Na dwie godziny przed podaniem dodajemy posiekany szczypior i koperek.

Cielęcinę gotujemy w bulionie warzywnym.

Raki: mięso ze zmielonymi ziarnami kolendry i gorczycy podsmażamy 2/3 minuty.

Danie główne

Gicz cielęca z grzybowym kaszotto

2 gicze cielęce

2 marchewki

cebula

2 kostki bulionu

2 ząbki czosnku

mąka

1/4 kostki masła

oliwa z oliwek

150 ml wina wytrawnego białego

natka pietruszki

skórka z połowy cytryny

Kaszotto grzybowe

gruby pęczak

bulion warzywny (2 kostki)

białe wino

natka pietruszki

czosnek

3/4 kostki masła fińskiego

oliwa z oliwek

grzyby: prawdziwki, podgrzybki, kurki

sól

pieprz

Przygotowanie giczy cielęcej:

Oddzielamy mięso od kości, kroimy na duże kawałki, obtaczamy w mące i razem z kością wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i z dodatkiem masła fińskiego. Następnie dolewamy 150 ml białego wytrawnego wina i po odparowaniu dodajemy stopniowo bulion warzywny (najlepiej z dwóch kostek). Dusimy na małym ogniu przez 2 godziny bez przykrycia. Po godzinie dodajemy 2 pokrojone marchwie i cebulę. Na koniec dodajemy startą skórkę z połówki cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku i natkę pietruszki. Pozostawiamy całość na ogniu jeszcze przez 15 minut.

Przygotowanie grzybowego kaszotto:

Myjemy pęczak, odsączamy i prażymy na oliwie z masłem około 20 minut, cały czas mieszając. Dolewamy 150 ml białego wytrawnego wina i po odparowaniu stopniowo dolewamy pół litra bulionu warzywnego. Grzyby podsmażamy z cebulą. Na koniec wszystko mieszamy.

Deser

Piernik z polewą

3 szklanki mąki

1 szklanka miodu

1 szklanka cukru

1 szklanka śmietany 22%

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

cynamon

imbir

goździki

bakalie wg uznania: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy laskowe i włoskie

Ucieramy miód z cukrem przez 10 min. Dokładnie mieszamy jajko, cynamon, goździki, sodę oczyszczoną, śmietanę, mąkę, pokrojone orzechy włoskie, laskowe i skórki pomarańczowe.

Piekarnik rozgrzewamy do 200° C. Otrzymane ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut.

Polewa

2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

1 laska wanilii

30 g kakao

1 łyżka masła

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Na koniec otrzymaną polewą polewamy gotowe ciasto.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości