Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Królik z galaretką porzeczkową i kulkami ziołowymi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Królik z galaretką porzeczkową i kulkami ziołowymi - składniki:
  • 1 królik w kawałkach
  • 1-2 łyżki mąki
  • 150 g boczku
  • słoik (250 g) marynowanych cebulek
  • 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 3/4 szkl. rosołu
  • 1-2 łyżki galaretki porzeczkowej
  • kieliszek porto
  • sól
  • pieprz
    Kulki ziołowe: 250 g świeżej tartej bułki
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 jajko
Królik z galaretką porzeczkową i kulkami ziołowymi - sposób przygotowania: Obtoczone w mące kawałki mięsa z pokrojonym w kostkę boczkiem i cebulą podsmażamy. Zlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy zioła, zalewamy rosołem i zagotowujemy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, które przykrywamy folią aluminiową, i wstawiamy do brytfanny z gorącą wodą. Całość wstawiamy do niezbyt gorącego (150 st. C) piekarnika i pieczemy, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie robimy kulki ziołowe. Jajko rozbijamy widelcem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki i smażymy je, najlepiej na smalcu, na złoty kolor. Mieszamy galaretkę porzeczkową z porto, polewamy upieczonego królika.
Podajemy go z kulkami ziołowymi.