Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Królik z galaretką porzeczkową i kulkami ziołowymi
Królik z galaretką porzeczkową i kulkami ziołowymi - składniki:
Królik z galaretką porzeczkową i kulkami ziołowymi - sposób przygotowania:
Obtoczone w mące kawałki mięsa z pokrojonym w kostkę boczkiem i cebulą podsmażamy. Zlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy zioła, zalewamy rosołem i zagotowujemy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, które przykrywamy folią aluminiową, i wstawiamy do brytfanny z gorącą wodą. Całość wstawiamy do niezbyt gorącego (150 st. C) piekarnika i pieczemy, aż mięso zacznie odchodzić od kości. W międzyczasie robimy kulki ziołowe. Jajko rozbijamy widelcem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki i smażymy je, najlepiej na smalcu, na złoty kolor. Mieszamy galaretkę porzeczkową z porto, polewamy upieczonego królika.
Podajemy go z kulkami ziołowymi.
- 1 królik w kawałkach
- 1-2 łyżki mąki
- 150 g boczku
- słoik (250 g) marynowanych cebulek
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- listek laurowy
- 3/4 szkl. rosołu
- 1-2 łyżki galaretki porzeczkowej
- kieliszek porto
- sól
- pieprz
Kulki ziołowe: 250 g świeżej tartej bułki - 4 łyżki stopionego masła
- 1/2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- otarta skórka z połowy cytryny
- 1 jajko
Podajemy go z kulkami ziołowymi.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki