Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony udziec jagnięcia

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczony udziec jagnięcia - składniki:
Pieczony udziec jagnięcia - sposób przygotowania: Udziec dokładnie czyścimy z błon, tłuszczu i skórki i wkladamy do płaskiego, żaroodpornego naczynia. Przygotowujemy jedną z podanych powyżej marynat (lub inną ulubioną marynatę do mięsa), mieszając jej składniki. Polewamy udziec marynatą i wcieramy ją w mięso tak, żeby byłocałkowicie nią pokryte. Marynujemy co najmniej 4 godz., najlepiej przez noc. Najważniejsze jest pieczenie - dobrze upieczony udziec powinien być pięknie zrumieniony na wierzchu, ale w środku lekko różowy, soczysty. Trzeba piec krótko, w wysokiej temperaturze - długie pieczenie w niskiej temperaturze sprawi, że mięso będzie twarde i łykowate. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240-250 st. C. Wstawiamy brytfankę i pieczemy jagnięcinę przez około 7-10 min z każdej z czterech stron - trzeba mniej więcej liczyć 15-20 min pieczenia na każdy kilogram, żeby otrzymać najlepsze, moim zdaniem, nie surowe, ale mocno różowe w środku mięso. Bardzo przydatne są termometry, które wbijamy w sam środek mięsa - udziec jagnięcia jest gotowy, gdy temperatura wewnątrz osiągnie 80- -85 st. C. Kto lubi bardziej upieczone, zmniejsza temperaturę piekarnika do 180 st. C i piecze jeszcze 20-30 min. Upieczone mięso kroimy, po około 5 min od wyjęcia z pieca, na cienkie plastry odcinane z wierzchu, skośnie, wzdłuż kości. We Francji obowiązkowym dodatkiem do pieczonej nogi jagnięcia jest podana na ciepło fasolka flagolette. Ugotowane brokuły, duszony szpinak lub czerwona kapusta czy buraczki też świetnie pasują. No i oczywiście zielona sałata i czerwone wino. Najczęściej nie zjada się całej nogi - można ją potem jeść na zimno, pokrojoną w cieniutkie plasterki lub użyć np. do zrobienia wspaniałego pilawu.