Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (33 głosy)

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - składniki:
  • 6-7 szklanek wywaru z kurczaka
  • 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu
  • najlepiej w kształcie ryżu
  • 3 jajka
  • sok z dwóch cytryn
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka plasterków cytryny do przybrania
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa - sposób przygotowania: Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy już jest ugoto-wany, ubijamy jajka, łączymy je z sokiem z cytryny i łyżką stołową zimnej wody. Ucierając, powoli wlewamy do nich łyżkę wazową gorącego wywaru, potem kolejną i jeszcze jedną. Następnie jajka wlewamy do wywaru, zupę zdejmujemy z ognia, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy od razu przybraną plasterkami cytryny.
Uwaga! Przy dodawaniu jajek trzeba bardzo uważać, aby się nie ścięły - nie można już doprowadzać zupy do wrzenia.

Informacje o Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

  • Greckie wakacje w kuchni

    Greckie wakacje w kuchni

    penicylina". Uważana jest za bardzo odżywczą i zdrową, dobrą na przeziębienie lub... kaca. Avgolemono - grecka zupa cytrynowa 6-7 szklanek wywaru z kurczaka 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu najlepiej w kształcie ryżu 3 jajka sok z dwóch cytryn sól świeżo zmielony czarny pieprz kilka

  • Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    Cytryna - słodko, wytrawnie, egzotycznie

    tureckiej. Avgolemono - grecka zupa cytrynowa 6-7 szklanek wywaru z kurczaka 1/2 szklanki drobniutkiego makaronu najlepiej w kształcie ryżu 3 jajka sok z dwóch cytryn sól świeżo zmielony czarny pieprz kilka plasterków cytryny do przybrania Makaron gotujemy w wywarze z kurczaka zgodnie z instrukcją