Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka sycylijska z pomarańczy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Sałatka sycylijska z pomarańczy - składniki:
Sałatka sycylijska z pomarańczy - sposób przygotowania: Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebule kroimy w cieniutkie talarki i łączymy z pomarańczami i oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Na zakończenie możemy posypać sałatkę siekanąnatką pietruszki. Zamiast pomarańczy możemy użyć cytryn (sałatka nie będzie za kwaśna, ponieważ sól nieco neutralizuje smak cytryn). W tym wypadku nie zaszkodzi 1 roztarty ząbek czosnku. Zamiast oliwek i cebuli możemy dodać jedną dość drobno pokrojoną (po uprzednim umyciu i osuszeniu) bulwę kopru włoskiego, zwanego inaczej fenkułem. Ponieważ jego delikatny anyżkowy smak silnie pobudza apetyt, tę sałatkę podaje się na przystawkę.