Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka sycylijska z pomarańczy
Sałatka sycylijska z pomarańczy - składniki:
Sałatka sycylijska z pomarańczy - sposób przygotowania:
Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cebule kroimy w cieniutkie talarki i łączymy z pomarańczami i oliwkami. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Na zakończenie możemy posypać sałatkę siekanąnatką pietruszki. Zamiast pomarańczy możemy użyć cytryn (sałatka nie będzie za kwaśna, ponieważ sól nieco neutralizuje smak cytryn). W tym wypadku nie zaszkodzi 1 roztarty ząbek czosnku. Zamiast oliwek i cebuli możemy dodać jedną dość drobno pokrojoną (po uprzednim umyciu i osuszeniu) bulwę kopru włoskiego, zwanego inaczej fenkułem. Ponieważ jego delikatny anyżkowy smak silnie pobudza apetyt, tę sałatkę podaje się na przystawkę.
- 4 duże pomarańcze (mogą być czerwone)
- 16 dużych zielonych oliwek
- 2 średnie czerwone cebule
- oliwa z oliwek (3-4 łyżki)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki