Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Puree ziemniaczane z ziołami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Puree ziemniaczane z ziołami - składniki:
Puree ziemniaczane z ziołami - sposób przygotowania: Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i odparuj, wlej gorące mleko i ugnieć tłuczkiem lub praską w garnku, w którym się gotowały. Podczas ugniatania możesz dodać do ziemniaków ulubione przyprawy, ale nie jest to konieczne. Wyrównaj powierzchnię ziemniaków, w środku zrób głęboki dołek i włóż do niego masło. Szybko przykryj ziemniakami z brzegów, ponownie wyrównaj powierzchnię. Garnek przykryj, pokrywkę szczelnie obwiąż ściereczką i włóż na co najmniej pół godziny pod poduszkę lub zawiń garnek w kocyk. Tak przygotowane ziemniaki długo pozostają gorące, mogą spokojnie czekać na gości.