Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wątróbka duszona

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (23 głosy)

Wątróbka duszona - składniki:
  • 75 dag cebuli
  • 50 dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • kilka kropli sosu worcester
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • grubo mielony pieprz
  • sól
Wątróbka duszona - sposób przygotowania: Obierz cebule i pokrój je w krążki. Rozgrzej na patelni połowę oleju i masła, zrumień cebulę. Dodaj posiekaną natkę i roztarty czosnek, wlej połowę wina oraz bulion. Przypraw do smaku, przykryj i duś około 15 minut. Odkryj, dodaj śmietanę, zagotuj, mieszając, i pozostaw na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Wątróbkę pokrój w paseczki i podsmaż na pozostałym maśle i oleju. Nie sól jej, bo stwardnieje! Usmażoną wątróbkę dodaj do cebulowego sosu, a do tłuszczu na patelni wlej resztę wina i pogotuj chwilę, mieszając, aby ?odkleić? smak. Zawartość patelni także dodaj do rondla z wątróbką i sosem, przypraw na ostro sosem worcester, pieprzem kajeńskim i zwykłym, posól. Podawaj z ziemniakami lub bagietką.

Informacje o Wątróbka duszona

  • Bazylia

    aromatyzowania sosów, surówek i sałatek. Największym zaś powodzeniem cieszy się u Włochów, którzy dodają ją m.in. do zupy jarzynowej, przecieranej zupy ze świeżych pomidorów, wątróbki duszonej w warzywach, sosu bolońskiego oraz pizzy. Bazylia prócz walorów smakowych ma również