Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Lody z prawdziwej czekolady

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (33 głosy)

Lody z prawdziwej czekolady - składniki:
  • 1/2 laski wanilii
  • 35 dag grubo pokrojonej dobrej gorzkiej czekolady (co najmniej 60-proc.)
  • 3.5 szklanki śmietany kremówki
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
Lody z prawdziwej czekolady - sposób przygotowania: Rozkrój wanilię wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka ze środka, przełóż je do rondelka. Dodaj czekoladę i śmietanę kremówkę, ciągle mieszając, zagotuj na małym płomieniu. Zdejmij z ognia. Ubij jajka z solą i powolutku, ciągle ubijając, wlewaj gorącą czekoladową śmietanę. Powstałą masę ponownie przełóż do rondelka, gotuj na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekiego zgęstnienia. Przecedź przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstaw do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudź, mieszając od czasu do czasu. Masę zamroź w maszynie do lodów lub przykryj, wstaw do zamrażalnika i pozostaw na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!